Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cu ce te poate ajuta un robot la banca?


Preluarea anumitor activitati de catre “roboti” este deja o certitudine, inclusiv in domeniul bancar. In drumul catre digitalizare, masinaria care ia locul omului de la ghiseu, pentru anumite servicii deocamdata, este prezenta in majoritatea unitatilor bancare locale. Cel mai recent, CEC Bank a anuntat instalarea unor astfel de automate de plata.


Astfel, in unitati ale CEC Bank din toata tara vor fi instalate 382 de statii de plata care vor prelua o parte dintre atributiile casierilor, in urma unui parteneriat incheiat cu SelfPay. La aceste aparate, clientii bancii vor putea efectua operatiuni precum servicii de plata de tip reincarcare electronica a cartelelor de telefon mobil, incasari contravaloare facturi, rate, taxe si alte servicii.

Primele statii de plata sunt deja instalate si disponibile in reteaua CEC Bank din Bucuresti, urmand ca procesul de extindere sa continue rapid la nivel national, anunta banca. CEC Bank dispune de cea mai extinsa retea teritoriala, ce include 1.022 unitati, din care 480 sunt situate in mediul rural.

Ce operatiuni se pot realiza la automatele de plata?

Automatele de plata utilizeaza plata in numerar, dar si cu cardul bancar si permit plata facturilor la numerosi furnizori, dar si achizitionarea de servicii, incarcarea cartelelor telefonice, plata ratelor bancare sau a unor asigurari, in functie de oferta fiecarei banci in parte. Practic, clientul realizeaza operatiunile dorite la aceste masinarii fara a fi asistat de un angajat al bancii.

Spre exemplu la BRD, una din primele banci care a introdus un astfel de mecanism, “Robo BRD”, un automat bancar “deghizat” in robot,  realizeaza o serie de operatiuni cash-in / no-cash cum ar fi plata de facturi, alimentarea de conturi si consultarea soldului cardurilor.

Conceptul Self Bank, tot mai raspandit

BCR detine zona Self Service 24 Banking, 100% automatizata, amenajata in cadrul unor unitati si disponibila non-stop, unde se pot efectua operatiuni bancare prin intermediul echipamentelor din dotare: ATM, masina multifunctionala, automat de schimb valutar, telefon.

Accesul se face pe baza de card bancar, indiferent de banca emitenta, (mecanism disponibil si la alte banci care detin astfel de spatii) iar printre operatiunile care pot fi realizate se numara depunerea de numerar in contul curent in lei, in contul de economii sau depozite la termen, depunere numerar in conturile curente ale unui alt client BCR, plata facturilor sau alimentarea cardurilor prepaid reincarcabile.

Self Bank de la ING este, in sine, o sucursala bancara fara functionari. Clientul isi administreaza singur conturile ING si, in cazul in care are vreo problema legata de operatiuni, poate vorbi cu un operator prin linia dedicata din Self Bank. Unitatea poate fi utilizata in fiecare zi, 24 din 24, inclusiv in zilele de sarbatoare legala. Aceasta este dotata inclusiv cu un  “multimat” prin care se pot plati facturi, se pot utiliza si rambursa liniile de credit, schimburi valutare etc.

Plata facturilor la automat, o normalitate

Banca Transilvania il are pe “Facturel”, automatul de plati prezent in aproape 140 de sedii BT din intreaga tara, la care se permite plata facturilor, depunerea de numerar, schimb valutar, interogare sold sau generarea extrasului de cont.

Multifunctionalele de la Raiffeisen Bank ofera servicii precum eliberarea sau depunerea de numerar, schimb valutar fara card (euro si dolari vs lei), plata facturilor la utilitati (clienti Raiffeisen Bank), primirea de sume prin Western Union in contul cardului, reincarcarea cartelelor telefonice etc.

Si UniCredit Bank detine automate de tip Non-Stop Banking, la care pot fi accesate serviciile disponibile la ghiseu, respectiv depunerea sau retregarea de numerar, schimburi valutare, plati facturi si constituirea de depozite la termen si reincarcarea cartelelor preplatite de telefonie mobila.

Plata facturilor la ATM este permisa si de alte banci, doar prin completarea codului de facturare sau de abonat.


Distribuie articolul
Alte articole

Serviciu instant de plati de la Transfond

Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

Citeste mai mult
Cum ne optimizam bugetul personal?

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

Citeste mai mult
Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Febra Black Friday creste de la an la an si cuprinde tot mai multi comercianti. Poate tocmai de aceea, unii fura startul, altii cosmetizeaza preturile sau apeleaza la alte artificii pentru a castiga clientul pregatit pentru marile reduceri. Doar ca, de cele mai multe ori, aceste „ajustari” depasesc limita legalitatii.

Citeste mai mult
Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Implementarea platii cu cardul avanseaza cu dificultate in mediul rural, acolo unde vanzarile comerciantilor sunt reduse, astfel ca achizitionarea terminalelor de plata este nejustificat de scumpa. O solutie pentru inlocuirea aparaturii necesare platii cu cardul ar fi plata prin QR code. Cum functioneaza?

Citeste mai mult