Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ce taxe avem de platit la inceput de an?


Inceputul de an vine cu o serie de cheltuieli pentru populatie, in contul taxelor si impozitelor datorate statului. Prima transa din impozitele locale trebuie platita pana pe 31 martie, iar declaratia unica, nou introdusa in 2018, trebuie depusa pana pe 15 martie si tot pana atunci trebuie platite darile aferente anului anterior.

 
Daca la impozitele locale nu s-a schimbat mare lucru in ultimii ani, declaratia unica este, inca, destul de complicata pentru majoritatea contribuabililor.
 
Totusi, persoanele fizice trebuie sa stie ca, desi sunt obligate sa plateasca doar prima transa din taxele locale pana la 31 martie, daca platesc integral, pe tot anul, pana la acea data, pot beneficia de o reducere de pana la 10% din suma totala de plata. Atentie, insa, ca nu toate primariile acorda bonificatia maxima!
 
In ceea ce priveste declaratia unica, aceasta trebuie depusa de toate persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pana pe 15 martie. Declaratia cuprinde veniturile obtinute in anul anterior si pe cele estimate pentru anul care urmeaza. Declaratia se depune pentru calculul impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
 
Pentru veniturile din anul anterior, data de 15 martie reprezinta si termenul limita pentru plata impozitului si a contributiilor.
 
In cazul veniturilor estimate, acestea pot fi rectificate ulterior, ori de cate ori intervin modificari in veniturile contribuabilului, iar la final, in 15 martie anul urmator, se depune declaratia finala. Pentru acestea, contribuabilul poate realiza si plati anticipate, iar daca achita integral impozitul si contributiile pana la data de 15 decembrie (anul pentru care se depune declaratia), obtine o bonificatie de 5%.
 
In plus, contribuabilii care depun electronic declaratia unica beneficiaza de o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. O bonificatie de 5% se acorda, de asemenea, si pentru contributiile sociale datorate potrivit legii.
 
Cum se depune declaratia unica?
 
Din 2019, declaratia se depune exclusiv online, prin accesarea https://declunica.anaf.ro/, iar persoanele care nu detin un calculator sau nu au conexiune la internet pot merge intr-un sediu ANAF, unde pot beneficia si de asistenta din partea unui angajat special instruit in acest scop.

Prin depunerea online, formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. In acest fel, se elimina complet deciziile de impunere, dar termenul final de depunere a declaratiei corespunde si cu termenul de plata (15 martie).

Nedepunerea la termenul prevazut de lege a declaratiei unice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Cine trebuie sa depuna declaratia unica?

Persoanele care obtin venituri in afara salariilor sau pensiilor trebuie sa depuna declaratia unica (D 212) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Sunt, insa, venituri extrasalariale exceptate de la aceasta regula.

Practic, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, dividende, dobanzi sau contracte de activitate sportiva se impoziteaza cu retinere la sursa, asa ca pentru astfel de venituri nu se depune declaratia unica pentru impozitul pe venit. Situatia se schimba, insa, daca veniturile respective depasec plafonul pentru care se datoreaza contributii sociale (12 salarii minime pe economie anual).

Pentru celelalte venituri (din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura si/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei) contribuabilul trebuie sa depuna declaratia, chiar daca suma obtinuta, separat sau cumulat, este sub plafonul pentru plata contributiilor.

Cum se plateste contributia la pensie?

Contribuabilul este obligat sa achite contributia la pensie daca sumele incasate intr-un an din venituri independente si/sau veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, individual sau cumulat, depasesc 22.800 de lei (12 salarii minime brute pe economie). In acest caz, contribuabilul isi alege suma pentru care plateste contributia (de 25%), insa aceasta nu poate fi mai mica de plafonul stabilit.

Si in acest caz, exista numeroase exceptii. Sunt exceptate de la plata contributiei la pensie veniturile obtinute de mostenitorii unor drepturi de proprietate intelectuala, veniturile persoanelor care sunt asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale (ex. avocatii) si veniturile obtinute de pensionari. De asemenea, contributia nu se datoreaza pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala obtinute de persoane care au si calitatea de salariat.

Contribuabilul poate opta pentru plata CAS si daca are venituri sub plafonul mentionat, insa nu este obligat.

Cine datoreaza CASS si cum se plateste?

Contributia la sanatate (CASS) se datoreaza pentru veniturile din activitati independente si veniturile din drepturile proprietate intelectuala, dar si pentru dividende si cedarea folosintei bunurilor. Plafonul se calculeaza prin cumularea veniturilor reprezentand baza de calcul pentru fiecare contributie in parte, indiferent daca vorbim de retinere la sursa sau nu.

Concret, contributia la sanatate se datoreaza pentru veniturile mentionate incasate individual sau cumulat, in cazul in care acestea depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie intr-un an. Spre deosebire de contributia la pensie, la sanatate cota este de 10% din plafon (contribuabilul nu are dreptul sa opteze pentru o suma mai mare).

Si acest caz are exceptiile lui. Spre exemplu, nu datoreaza CASS pensionarii, pentru veniturile din pensii si pentru cele din drepturi de proprietate intelectuala, si nici persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Ca si in cazul contributiei la pensie, un contribuabil poate sa plateasca sanatatea chiar daca are venituri sub plafonul stabilit. In acest caz, contributia de 10% aplicata la o baza de calcul determinata astfel:

- daca declaratia unica se depune pana la implinirea termenului legal (15 martie 2019), baza de calcul reprezinta valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia;
- daca declaratia se depune dupa termenul legal, baza de calcul este echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute - 15 martie a anului urmator, inclusiv luna in care se depune declaratia.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Plati


Serviciu instant de plati de la Transfond
Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

29 Noiembrie 2018 | Plati

Cum ne optimizam bugetul personal?
Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

21 Noiembrie 2018 | Plati

Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?
Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Febra Black Friday creste de la an la an si cuprinde tot mai multi comercianti. Poate tocmai de aceea, unii fura startul, altii cosmetizeaza preturile sau apeleaza la alte artificii pentru a castiga clientul pregatit pentru marile reduceri. Doar ca, de cele mai multe ori, aceste „ajustari” depasesc limita legalitatii.

13 Noiembrie 2018 | Plati

Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?
Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Implementarea platii cu cardul avanseaza cu dificultate in mediul rural, acolo unde vanzarile comerciantilor sunt reduse, astfel ca achizitionarea terminalelor de plata este nejustificat de scumpa. O solutie pentru inlocuirea aparaturii necesare platii cu cardul ar fi plata prin QR code. Cum functioneaza?

25 Octombrie 2018 | Plati

Mai multe articole

Inapoi sus