Ce beneficii aduce clientilor directiva privind comisioanele?

Actul normativ care transpune in legislatia romaneasca Directiva privind conturile de plati si comparabilitatea comisioanelor a intrat in vigoare la aproape un an si jumatate de la expirarea termenului legal. Astfel, cei care nu detin un cont bancar isi pot deschide unul de baza cu comision zero la o serie de operatiuni.

In plus, clientii vulnerabili vor avea comisioane gratuite la toate operatiunile aferente unui cont de baza, iar cei nevulnerabili doar la o parte dintre acestea.

Ce inseamna consumator vulnerabil

Clientul vulnerabil este definit ca fiind cel al carui venit lunar nu depaseste echivalentul a 60% din salariul mediu brut pe economie. Asadar, in prezent, in aceasta categorie intra consumatorii cu salariul brut de 2.497 de lei.

Clientii din aceasta categorie beneficiaza de gratuitate la deschiderea si inchiderea unui cont de plati, la administrarea contului si a serviciilor ce permit depunerile de bani in cont. Insa retragerile de bani la ghisee sau bancomate vor fi gratuite doar in Romania, nu si in alte tari UE.

Totodata, in cazul cetatenilor cu venituri mici, vor fi gratuite primele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul UE (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit). Legea a fost, astfel, modificata, avand in vedere ca in Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor se convenise, la propunerea Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare din Romania, ca primele 15 operatiuni lunare sa fie gratuite.

Clientii care nu se incadreaza in categoria celor vulnerabili vor avea, si ei, gratuitate la inchiderea, deschiderea, administrarea si depunerea de cash doar in contul curent de baza. In plus, au gratuitate si la retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al bancii. De asemenea, pentru celelalte operatiuni bancile au obligatia de a percepe “comisioane rezonabile”.

Usurinta pentru mutarea contului de la o banca la alta

In plus, actul normativ prevede reguli clare si precise in legatura cu dreptul de schimbare a conturilor de la un prestator de servicii de plata la altul, la cererea consumatorilor.

Totodata, consumatorii vor primi mai multe informatii, exprimate mult mai clar, un exemplu elocvent in acest sens fiind constituit de accesul gratuit, o data pe an, la situatia comisioanelor care le-au fost percepute in ultimele 12 luni pentru serviciile legate de un cont de plati.

Tot la propunerea AURSF, s-a instituit obligativitatea pentru prestatorii de servicii de plata de a transmite, ori de cate ori fac modificari ale costurilor, informatii pentru actualizarea site-ului national de comparatii privind conturile de plati, care va fi dezvoltat si gestionat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

De asemenea, la initiativa AURSF, asociatiile de consumatori vor avea dreptul expres de a sesiza ANPC in cazul in care constata incalcari ale legii.

Bancile care nu respecta prevederile Legii care transpune directiva risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei. In plus, institutiile vor putea fi obligate sa restituie banii incasati ilegal, altfel vor risca amenzi intre 50.000 si 100.000 de lei. De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor ocupa reprezentantii Protectiei Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociatiilor de consumatori, fie din oficiu.
Directiva 92/2014, care sta la baza promulgarii legii 258/2017, a fost implementata in Uniunea Europeana cu scopul de a bancariza intreaga populatie din Uniune si cu adresabilitate celor care nu au un cont bancar si eventual au si venituri modeste. Aceasta confera tuturor rezidentilor legali din UE dreptul de a detine un cont de plati de baza la un tarif rezonabil, indiferent de locul de resedinta.

Directiva ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala inca din septembrie 2016.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus