Cati romani detin un cont bancar?

Romania sta din ce in ce mai slab la capitolul bancarizare. Daca in urma cu trei ani, 61% dintre romanii adulti aveau un cont bancar, acum doar 58% detin un astfel de produs. Mai mult, tara noastra este “campioana” regiunii in privinta incasarii salariilor in plic, inclusiv la stat, iar o treime din pensii se platesc in cash.

Datele sunt cuprinse in cel mai recent raport al Bancii Mondiale “Global Findex”, publicat o data la fiecare 3 ani, care descrie modul in care oamenii din 140 de economii utilizeaza serviciile financiare.

Asadar, in prezent, Romania are 42% din populatia adulta nebancarizata, in timp ce la nivel global procentul este mult mai mare. Spre exemplu, in cazul femeilor, unde continua sa se remarce un nivel mai redus de bancarizare, 65% au un cont bancar, in timp ce, in cazul barbatilor, procentul este de 72% (media celor 140 de tari analizate)

Numarul mic al romanilor care detin un cont bancar ne plaseaza in vecinatatea Rwandei, Paraguay sau Muntenegru. Prin comparatie, tari precum Serbia, Rusia sau Mongolia au un grad de bancarizare mult mai ridicat decat Romnaia, respectiv 71%, 76% si 93%.

Diferenta foarte mare intre saraci si bogati

Diferenta dintre barbati si femei in privinta detinerii unui cont bancar este de 9 puncte procentuale in Romania. In schimb, ecartul dintre saraci si bogati este mult mai mare, de 33 de puncte procentuale, cel mai mare dintre tarile analizate (cele 140). Prin comparatie, diferenta dintre saraci si bogati, in privinta detinerii unui cont bancar, este de doar 4% in Polonia, 9% in Rusia, 10% in Slovacia sau 12% in Ungaria. Bulgaria este aproape de noi din acest punct de vedere, cu un procent de 29%, insa la un grad de bancarizare de 72%. 

In privinta pensiilor, o treime dintre romani le incaseaza cash, in timp ce in Rusia si Ucraina procentul este de aproximativ 25%, se subliniaza in Raportul citat.

La nivel global, 1,7 miliarde de adulti nu au acces la servicii bancare, dar o treime din acestia au totusi un telefon mobil care le-ar putea facilita accesul la servicii financiare. Plata salariilor catre bugetari, a pensiilor si a ajutoarelor sociale direct in conturi bancare ar putea facilita obtinerea de servicii financiare oficiale la inca 100 milioane de adulti, inclusiv 95 de milioane in tarile aflate in curs de dezvoltare, insa exista si alte oportunitati pentru cresterea numarului de titulari de conturi si pentru extinderea gradului de utilizare a platilor electronice, noteaza Banca Mondiala. Peste 200 de milioane de adulti care inca nu au acces la serviciile bancare si care lucreaza in sectorul privat primesc salariile doar in numerar, ca si peste alti 200 de milioane de adulti care primesc plati pentru activitati desfasurate in agricultura.

Totusi, din raport reiese ca, din 2011, circa 1,2 miliarde de persoane si-au deschis un cont bancar la nivel mondial si ca numarul clientilor a crescut de la 62% la 69% in perioada 2014 - 2017.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus