top banner

Cati romani detin un cont bancar?

18 Iunie 2018 | Autor: Conso

Romania sta din ce in ce mai slab la capitolul bancarizare. Daca in urma cu trei ani, 61% dintre romanii adulti aveau un cont bancar, acum doar 58% detin un astfel de produs. Mai mult, tara noastra este “campioana” regiunii in privinta incasarii salariilor in plic, inclusiv la stat, iar o treime din pensii se platesc in cash.
Datele sunt cuprinse in cel mai recent raport al Bancii Mondiale “Global Findex”, publicat o data la fiecare 3 ani, care descrie modul in care oamenii din 140 de economii utilizeaza serviciile financiare.
Asadar, in prezent, Romania are 42% din populatia adulta nebancarizata, in timp ce la nivel global procentul este mult mai mare. Spre exemplu, in cazul femeilor, unde continua sa se remarce un nivel mai redus de bancarizare, 65% au un cont bancar, in timp ce, in cazul barbatilor, procentul este de 72% (media celor 140 de tari analizate)
Numarul mic al romanilor care detin un cont bancar ne plaseaza in vecinatatea Rwandei, Paraguay sau Muntenegru. Prin comparatie, tari precum Serbia, Rusia sau Mongolia au un grad de bancarizare mult mai ridicat decat Romnaia, respectiv 71%, 76% si 93%.
Diferenta foarte mare intre saraci si bogati
Diferenta dintre barbati si femei in privinta detinerii unui cont bancar este de 9 puncte procentuale in Romania. In schimb, ecartul dintre saraci si bogati este mult mai mare, de 33 de puncte procentuale, cel mai mare dintre tarile analizate (cele 140). Prin comparatie, diferenta dintre saraci si bogati, in privinta detinerii unui cont bancar, este de doar 4% in Polonia, 9% in Rusia, 10% in Slovacia sau 12% in Ungaria. Bulgaria este aproape de noi din acest punct de vedere, cu un procent de 29%, insa la un grad de bancarizare de 72%. 
In privinta pensiilor, o treime dintre romani le incaseaza cash, in timp ce in Rusia si Ucraina procentul este de aproximativ 25%, se subliniaza in Raportul citat.
La nivel global, 1,7 miliarde de adulti nu au acces la servicii bancare, dar o treime din acestia au totusi un telefon mobil care le-ar putea facilita accesul la servicii financiare. Plata salariilor catre bugetari, a pensiilor si a ajutoarelor sociale direct in conturi bancare ar putea facilita obtinerea de servicii financiare oficiale la inca 100 milioane de adulti, inclusiv 95 de milioane in tarile aflate in curs de dezvoltare, insa exista si alte oportunitati pentru cresterea numarului de titulari de conturi si pentru extinderea gradului de utilizare a platilor electronice, noteaza Banca Mondiala. Peste 200 de milioane de adulti care inca nu au acces la serviciile bancare si care lucreaza in sectorul privat primesc salariile doar in numerar, ca si peste alti 200 de milioane de adulti care primesc plati pentru activitati desfasurate in agricultura.
Totusi, din raport reiese ca, din 2011, circa 1,2 miliarde de persoane si-au deschis un cont bancar la nivel mondial si ca numarul clientilor a crescut de la 62% la 69% in perioada 2014 - 2017.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul