top banner

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

06 August 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.
Am analizat in acest articol costurile aferente conturilor curente simple, pentru operatiunile de pana in 50.000 lei, pachetele de cont curent fiind un subiect pentru un viitor articol. 

De remarcat ca in multe cazuri incasarile raman gratuite in contul curent, mai ales la bancile mai mici unde nevoia de atragere a resurselor este prezenta. Din pacate, am gasit si banci care isi taxeaza clientii care le aduc bani, resurse care pot fi folosite apoi profitabil in procesul de creditare, cu atat mai mult cu cat bancile respective nu au costuri in acest caz (doar in cazul platilor interbancare exista un comision catre Transfond de 0,51 lei/tranzactie pentru platile sub 50.000 lei). 

Comisioane mari la platile la ghiseu

La BCR nu se comisioneaza incasarile in cont, dar strategia difera in functie de modalitatea de plata, platile prin ordine de plata la ghiseu fiind descurajate. Astfel la ghiseu se percep 15 lei pentru platile interbancare dar si cele intrabancare (la care se adauga comisioanele Transfond) in vreme ce online, prin mobile banking si internet banking, se va plati doar 3 lei/tranzactie si doar pentru platile interbancare. E drept, pentru Phone Banking costul ramane la 15 lei/transfer. 

La Intesa Sanpaolo Bank incasarile nu se taxeaza iar platile intrabancare la ghiseu sunt comisionate cu 10 lei / operatiune, respectiv cu 15 lei cele interbancare. Online, platile sub 50.000 lei se taxeaza cu 5 lei, platile intrabancare fiind gratuite. 

Si la Garanti Bank incasarile in cont scapa neatinse, iar platile la ghiseu se taxeaza cu 7 lei cele intrabancare si cu 9 lei cele interbancare de sub 50.000 lei. Online e mult mai ieftin si aici, zero pentru plati intrabancare si 3 lei pentru cele interbancare. 

Nici la Credit Agricole banii pe care ii primesti in cont nu sunt comisionati, iar platile interbancare de sub 50.000 lei prin ghiseu sunt taxate cu 9 lei, iar cele online cu 4,5 lei. 

Vista Bank nu taxeaza incasarile iar platile la ghiseu au un comision cuprins intre 5,51 lei (la sume sub 500 lei) si 9,51 lei (pentru sume intre 10.000 si 50.000 lei). Pe canalele online platile intrabancare sunt gratuite iar cele interbancare au un comision de 3 lei daca nu depasesc 25.000 lei si de 4,5 lei daca sunt cuprinse intre 25.000 si 50.000 lei 

Mai sunt banci care taxeaza banii care intra in cont

La BRD apare comisionul pentru incasare interbancara in cont, e vorba de 4 lei. Interesant, la conturile in euro incasarile interbancare nu sunt comisionate. In ceea ce priveste platile, la ghiseu e si aici mai scump: 7 lei pentru platile intrabancare si zero pentru cele operate online. Iar la platile interbancare se percepe 9 lei la ghiseu si 3,5 lei in cazul platilor online.

Si la Banca Transilvania gasim un comision la incasarea in cont cu ordin de plata, de 5 lei/operatiune interbancara. Pe partea de plati avem 9 lei comision la ghiseu pentru plati interbancare sub 50.000 lei, iar pe canale electronice 2,5 lei comision pentru valori sub 1.000 lei si 5 lei pentru plati intre 1.000 lei si 50.000 lei. 

La CEC Bank exista un comision de 5 lei la incasarile interbancare in cont (e gratis cand banii vin tot dintr-un cont CEC Bank) iar in ceea ce priveste platile, varianta lor online aduce reduceri de 60% pentru cele interbancare (sunt gratis cele intrabancare). La ghiseu insa costa 8 lei o plata intrabancara si 7 lei o plata interbancara sub 50.000 lei. 

La Raiffeisen Bank incasarile interbancare se taxeaza cu 0,1%, minim 5 lei si maxim 15 lei (pentru cele intrabancare nu exista comision). Platile prin ghiseu se taxeaza cu 15 lei (intrabancare, interbancare, conturi ale aceluiasi client) iar cele prin canalele online sau smart banking intre 3 lei (intrabancar) si 4 lei (interbancar).  

Primesti salariul in cont? Ai de castigat

UniCredit Bank ofera prin Genius Cont celor care primesc minim 700 lei pe luna in cont si fac cel putin o plata din acesta in respectivul interval zero comisioane pentru incasari, plati, retrageri ATM, administrare a contului. Daca insa incasarile nu mai ating pragul de 700 lei se vor plati comisioane de 0,3% pentru platile interbancare prin ghiseu (minim 18 lei) si 0,1% la platile interbancare online (minim 3 lei). 

La ING Bank exista o poveste asemanatoare cu ING Card Complet unde pragul veniturilor primite in cont este tot la 700 lei si regasim conditia unei plati pe luna. Daca aceste doua conditii sunt intrunite dispar comisioanele in cazul platilor inter sau intrabancare cat si cele de administrare si de retragere de la ATM. Daca veniturile intrate pe cont scad sub 700 lei pe luna se va percepe 7 lei per plata interbancara si 9 lei costuri de administrare a contului curent pe luna. 

La Libra Internet Bank avem beneficii asemanatoare fara conditii impuse, e vorba de produsul “Libra Free”. Contul se deschide online, nu presupune costuri de administrare, cardul asociat este emis gratis, nu exista comision de retragere din reteaua de ATM-uri Euronet din tara si nici platile interbancare sub 50.000 lei nu se taxeaza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iun 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul