top banner

BNR: Cresterea comisioanelor de catre banci nu este o solutie

25 Februarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Concluzia la care a ajuns atat piata cat si reglementatorii este ca bancile trebuie sa isi imbunatateasca raportul cost/venituri daca vor sa isi continue activitatea. Dar, in timp ce bancile incearca sa gaseasca surse rapide de venit, BNR atentioneaza ca o majorare a costurilor pentru clienti va avea doar consecinte negative.
De 4 ani, bancile tot incearca sa se restructureze, in timp ce sperantele privind revenirea unei perioade de cresteri similara celei din 2006-2007 au fost demult abandonate.
Totusi, modelul de business, bazat pe retelele extinse, personalul numeros si servicii scumpe, pare sa fie mai greu de modificat.
Costurile sunt greu de redus
Raportul cost/venituri se poate imbunatati prin doua metode: scazi costurile, cresti veniturile sau, cel mai indicat, o combinatie intre cele doua politici. Mai greu este insa de gasit solutii pentru a genera noi fluxuri.
“Ca sa faci profit trebuie sa iti aduci costul la sub 40% din venituri”, considera Oana Petrescu, partener in cadrul Deloitte.
Costurile principale pe care le au bancile in prezent sunt insa cele aferente personalului si retelei. In special in cazul bancilor care s-au extins foarte mult in anii de boom, prin investitii puternice, reteaua reprezinta un cost neacoperit.
Dar, inchiderea masiva a agentiilor ar insemna acceptarea esecului  politicilor de la mijlocul anilor 2000 si marcarea intreagii pierderi de catre investitori.
In 2012, bancile au scazut numarul de salariati cu aproximativ 4.000, pana la 61.739 de persoane, in timp ce numarul de unitati a scazut cu 322, pana la 5.724 de puncte de lucru.
“Procesul va continua. Le cerem de mult. Nu doar personalul sau reteaua, restructurarea inseamna mult mai mult”, a precizat Nicolae Cinteza, directorul Directiei supraveghere din BNR, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.
Eficienta s-a tradus prin comisioane mai mari
Daca indicatorul costuri scade mai greu, bancile incearca sa isi creasca veniturile. Nici aici solutiile nu sunt prea multe. Bancile au preferat sa mearga pe cea mai rapida varianta de crestere a incasarilor, respectiv cresterea comisioanelor.
De la comisioane pentru administrarea conturilor curente pana la comisioane aferente operatiunilor la ghiseu, mare parte din banci au operat majorari.
 “Cresterea comisioanelor nu este o solutie. Schimbati modelul de business. Daca traiesti doar din marja de dobanda, dai chix. Nu poti sa menti costuri mari daca veniturile operationale s-au diminuat.
Faptul ca mergi pe cresteri de comisioane are un recurs”, a tinut sa precizeze Nicolae Cinteza.
Si bancherii sunt constienti ca scumpirea serviciilor nu este o reteta pe termen lung.
“BNR ne-a recomandat sa gandim “outside the box” (n.r. in afara tiparelor) pentru a gasi noi venituri”, a precizat Anthony Hassiotis, presedintele Bancpost, prezent la acelasi eveniment. El vede insa restructurarea sistemului prin cresterea calitatii serviciilor si atragerea mai multor clienti, nu neaparat prin reducerea retelelor sau scaderea personalului.
Restructurarea ar trebui sa schimbe modelul bancar
Schimbarea modelului bancar este mai complicata, considera insa consultantii. Investitiile au fost facute in Romania de catre grupuri straine din dorinta de a face profit iar aceasta dorinta nu a disparut.
“Sistemul bancar a fost dimensionat pentru o populatie de 18 milioane, nu de 8 milioane populatie bancarizata, si pentru un numar dublu de tranzactii. Planurile de afaceri ale bancilor au fost bazate pe planul cu care a intrat Romania in UE, si care presupunea eforturi de urbanizare si crestere”, a precizat Oana Petrescu.
In plus, de cele mai multe ori, strategiile nu sunt stabilite in Romania ci sunt dictate de actionarii straini. Acestia nu gandesc la nivel local ci la nivel de grup, iar in unele situatii politica de grup nu este politica optima pentru toate pietele pe care se afla respectivul jucator.
In menghina dintre asteptarile de profit ale actionarilor si nevoia de schimbare a businessului sunt prinsi clientii. Pe umerii acestora ramane povara de a sustine un sistem bancare supradimensionat pentru piata actuala, pana cand bancile isi vor da seama cum trebuie reconstruita intreaga activitate.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iun 2020 | Plati
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iun 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul