Beneficii importante pentru cei care detin conturi de plati

Proiectul de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza a fost adoptata de Comisia de Buget Finante-Banci din Camera Deputatilor. Actul normativ contine multiple avantaje pentru consumatori, printre care scutirea de o serie de comisioane.

Proiectul transpune, cu o intarziere de un an, directiva europeana 2014/92/EU privind conturile de plati.

Actul normativ instituie drepturi importante consumatorilor care utilizeaza sau vor utiliza in viitor conturi de plati.

Anumite facilitati introduse stabilesc reguli clare si precise in legatura cu dreptul de schimbare a conturilor de la un prestator de servicii de plata la altul, la cererea consumatorilor, si dreptul consumatorilor care nu detin, la data solicitarii, niciun alt cont de plati de a deschide un cont de plati de baza.

Comisioane diferentiate in functie de venituri

In plus, conturile de baza beneficiaza de o serie de scutiri de comisioane, in functie de categoria din care face parte consumatorul.

Astfel, cei al caror venit lunar nu depaseste echivalentul salariului de baza minim brut pe tara vor beneficia de comisioane zero pentru:

    - deschiderea, administrarea si inchiderea contului de plati
    - pentru depunerea de fonduri intr-un cont de plati
    - retragerea de numerar de la ghiseele sau bancomatele bancilor
    - pentru primele 15 operatiuni lunare efectuate de un consumator pentru debitare directa
    - pentru plati cu cardul, inclusiv online
    - alte tipuri de plati efectuate la ATM, ghisee sau online.

In proiectul initial, doar primele 10 operatiuni erau scutite de aceasta taxa insa, la propunerea Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare din Romania (AURSF), numarul a fost majorat.

De asemenea, si consumatorii cu venituri mai mari beneficiaza de gratuitate la deschiderea si inchiderea conturilor, precum si de retragere gratuita de la ghiseele sau bancomatele bancilor din intreaga Uniune Europeana, in vreme ce pentru celelalte operatiuni bancile au obligatia de a percepe “comisioane rezonabile”.

AURSF a solicitat eliminarea acestei diferentieri, avand in vedere ca restrange in mod semnificativ numarul potentialilor beneficiari, iar multe banci ofera in prezent acces la conturi de plati fara costuri. Propunerea nu fost, insa, acceptata.

Informatii detaliate privind costurile unui cont de plati

Totodata, consumatorii vor primi mai multe informatii, exprimate mult mai clar, un exemplu elocvent in acest sens fiind constituit de accesul gratuit, o data pe an, la situatia comisioanelor care le-au fost percepute in ultimele 12 luni pentru serviciile legate de un cont de plati.

Tot la propunerea AURSF, s-a instituit obligativitatea pentru prestatorii de servicii de plata de a transmite, ori de cate ori fac modificari ale costurilor, informatii pentru actualizarea site-ului national de comparatii privind conturile de plati, care va fi dezvoltat si gestionat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

De asemenea, la initiativa AURSF, asociatiile de consumatori vor avea dreptul expres de a sesiza ANPC in cazul in care constata incalcari ale legii.

Amendamente ARB, respinse

Pe de alta parte, presedintele AURSF, Alin Iacob, s-a opus in cadrul sedintei la mai multe amendamente depuse de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) care ar fi restrans in mod semnificativ beneficiile consumatorilor utilizatori de servicii financiare. In acelasi timp, si membrii Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor au respins acele propuneri ale bancilor.

Printre altele, ARB a cerut ca lista cu operatiunile scutite de comisioane sa nu cuprinda serviciile de interogare a conturilor lor de plati, pentru care nu se percep comisioane.

In plus, bancherii au solicitat ca de beneficiile unui cont de baza sa beneficieze doar consumatorii care nu detin, la momentul solicitarii, sau nu au detinut in ultimele 6 luni, un alt cont de plati, la nicio alta institutie de credit din Romania, cu exceptia cazului in care consumatorul declara ca i-a fost notificata inchiderea contului.

Directiva europeana, care confera tuturor rezidentilor legali din UE dreptul de a detine un cont de plati de baza la un tarif rezonabil, indiferent de locul de resedinta, ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala inca din septembrie 2016.

Din cauza intarzierii, Comisia Europeana a cerut Romaniei, la jumatatea lunii iunie, lamuriri cu privire la stadiul implementarii. O astfel de solicitare a fost transmisa si Belgiei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus