BCR simplifica grila de comisioane aferente platilor si incasarilor

BCR a adoptat politica unui comision unic pentru operatiunile in lei, in locul comisioanelor stabilite in functie de valoarea tranzactiei. Schimbarea aduce si o usoara ieftinire pentru populatie.

Spre exemplu, in cazul platilor intrabancare, inclusiv intre conturi proprii, comisionul unic este de 4 lei la ghiseu si de 2 lei prin internet banking.

Platile interbancare de mica valoarea (sub 50.000 lei) costa 6 lei in timp ce cele cu valoarea mare sau in regim de urgenta sunt taxate cu 35 lei. Pentru platile interbancare in lei ordonate prin internet banking, comisionul este de 4 lei, indiferent de valoare.

Anterior, comisionul varia intre 4 si 10 lei pentru platile de mica valoare si depasea 35 lei pentru platile de mare valoare. La aceste niveluri se aplica comisionul Transfond sau BNR.


Si in cazul incasarilor, BCR a simplificat grila de comisioane. Incasarile intrabancare vor fi de acum gratuite. Incasarile interbancare vor costa beneficiarul 4 lei, indiferent de valoare, comparativ cu un comision cuprins intre 1 si 10 lei perceput anterior.

Depunerea de numerar in contul altor clientii va fi taxata tot cu un comision unic de 4 lei, indiferent de valoarea depunerii. Pana in prezent, comisionul varia intre 4 si 10 lei, in functie de nivelul sumei.

Pe de alta parte insa, retragerea de numerar va fi taxata cu un comision mai mare, de 0,5% din suma, minim 8 lei.

Modificarea grilei de comisioane BCR poate da semnalul unei miscari mai ample de simplificare la nivelul intregii piete. In prezent, bancile taxeaza clientii pentru operatiunile curente in functie de valoarea platii sau incasarii, chiar daca pentru banca costul efectiv este acelasi.

Pe de alta parte, ramane in continuare problema diferentei mari intre nivelurile de cost suportate de banca si cele percepute clientilor.

Spre exemplu, TransFonD percepe bancilor 0,51 lei pentru procesarea unei plati interbancare de mica valoare, insa costul suportat in final de client ajunge la cativa lei.

Comisioanele aferente conturilor curente pot fi comparate in sectiunea Plati de pe Conso.ro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus