Bancile pregatesc noi majorari de comisioane la contul curent

Clientii bancilor trebuie sa se astepte la un nou val de modificari in grilele de tarife si comisioane in urmatoarea luna. Deja doua banci au anuntat majorari importante incepand din iunie.


CEC Bank si Garanti Bank si-au informat deja clientii asupra unor schimbari de tarife ce urmeaza sa scumpeasca serviciile financiare de baza.

Astfel, in cazul Garanti Bank, clientii persoane fizice vor plati 2,5 lei pentru administrarea lunara a contului curent, cu 1 leu mai mult decat in prezent. Banca a eliminat insa comisionul de administrare al contului de economii dar a introdus un comision de 10 lei pe an pentru administrarea celui de-al doilea card de debit.

Si in ceea ce priveste operatiunile curente, clientii trebuie sa se astepte la majorari. Retragerea de numerar va costa 0,5%, comparativ cu 0,3% in prezent. Transferurile la ghiseu intre clientii bancii vor fi taxate cu 3 lei, in loc de 1 leu, iar cele realizate prin internet banking nu vor mai fi gratuite ci vor fi taxate cu 1 leu.

De asemenea, toate platile interbancare mai mici de 5.000 lei ordonate la ghiseu vor costa 6 lei, iar cele ordonate prin internet banking vor costa intre 3 si 5 lei, cu 2 lei mai mult decat in prezent. 

Banca a majorat si comisioanele de transfer in valuta iar solicitarea unui extras de cont suplimentar fata de cel gratuit va costa 8 lei.  Modificarile intra in vigoare de la 1 iunie.

CEC Bank a decis sa modifice grila de comisioane aferenta conturilor curente destinate clientilor companii. Astfel, banca a renuntat la comisioanele unice pentru anumite operatini si a adoptat politica transelor valorile.

Spre exemplu, in cazul cecurilor si biletelor la ordin primite la plata in sistem interbancare, comisionul urmeaza sa varieze intre 4 si 10 lei, in functie de valoarea sumei de plata. Pana in prezent, banca percepea un comision unic de 4 lei.

Si in cazul platilor interbancare si intrabancare comisioanele au cunoscut majorari pe anumite transe.

De asemenea, si incasarile vor fi taxate mai scump iar incasarile intrabancare nu vor mai fi gratuite. Clientii vor suporta un comision cuprins intre 0,5 si 2 lei pentru incasarea intrabancara si intre 1,5 si 5,5 lei pentru incasarile interbancare.

Modificarile vor intra in vigoare din 17 iunie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus