top banner

La ce varsta voi putea incasa pensia privata obligatorie si facultativa?

25 Ianuarie 2011 | Autor: Marina Marin

Participantul la Pilonul II de pensii are dreptul la o pensie privata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public, in conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
In acest context, precizam ca persoanele care lucreaza in conditii speciale beneficiaza de pensie administrata privata la varsta de pensionare stabilita prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 
Prin urmare, se recomanda a se studia legislatia actuala si a lua in calcul indeplinirea limitei minime a varstei de pensionare pentru persoanele care lucreaza in conditii speciale, in asa fel incat sa poata beneficia atat de pensie publica (numita generic pensie de la stat sau Pilon I), cat si pensie administrata privat (Pilon II). 
Studierea legislatiei actuale este necesara cu atat mai mult cu cat limita minima a varstei de pensionare este in functie de luna si anul nasterii, chiar si a persoanei care a lucrat in conditii speciale si urmeaza a se pensiona. 
De asemenea, trebuie sa se tina cont ca odata cu deschiderea dreptului la pensia privata inceteaza si calitatea de participant la un fond de pensii administrate privat.
In ceea ce priveste dreptul de pensia facultativa precizam ca acesta se acorda in baza Legii 204/2006 privind pensile facultative. Astfel, dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:
a) participantul a implinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost platite minimum 90 de contributii lunare;
c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.
Prin urmare, in situatia prezentata, precizam ca persoana respectiva va putea beneficia la varsta de 60 de ani de drepturile care i se cuvin prin participarea la fondurile de pensii facultative, in functie de valoarea contributiilor si a activelor detinute. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia