Tot mai putine persoane isi aleg un fond de pensie obligatorie

Numarul persoanelor care aleg din proprie initiativa un fond de pensie obligatorie se mentine la cote minime, astfel ca majoritatea noilor participanti sunt repartizati prin loterie.


In aprilie 2013, doar 704 persoane au semnat acte de aderare, in timp ce pentru 18.000 de persoane, alegerea fondului de pensie privata nu a contat, decizia fiind lasata in seama loteriei statului.

Ponderea persoanelor repartizate aleatoriu s-a ridicat la 96,30% in aprilie, fiind cel mai ridicat procent din ultimele 12 luni, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Acest fenomen se manifesta inca din 2008 – de cand Pilonul II a inceput sa functioneze si, cel mai probabil, va continua si pe viitor, daca autoritatile continua sa ramana pasive.

Asa cum Conso.ro a semnalat in repetate randuri, loteria a devenit o renta din care administratorii genereaza venituri, fara a fi fortati sa concureze intre ei pentru atragerea clientilor. Odata atras un client, acesta va plati comisioane de administrare, indiferent de performanta fondului, astfel ca veniturile administratorilor sunt garantate. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus