Tot mai putine persoane isi aleg un fond de pensie obligatorie

Numarul persoanelor care aleg din proprie initiativa un fond de pensie obligatorie se mentine la cote minime, astfel ca majoritatea noilor participanti sunt repartizati prin loterie.


In aprilie 2013, doar 704 persoane au semnat acte de aderare, in timp ce pentru 18.000 de persoane, alegerea fondului de pensie privata nu a contat, decizia fiind lasata in seama loteriei statului.

Ponderea persoanelor repartizate aleatoriu s-a ridicat la 96,30% in aprilie, fiind cel mai ridicat procent din ultimele 12 luni, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Acest fenomen se manifesta inca din 2008 – de cand Pilonul II a inceput sa functioneze si, cel mai probabil, va continua si pe viitor, daca autoritatile continua sa ramana pasive.

Asa cum Conso.ro a semnalat in repetate randuri, loteria a devenit o renta din care administratorii genereaza venituri, fara a fi fortati sa concureze intre ei pentru atragerea clientilor. Odata atras un client, acesta va plati comisioane de administrare, indiferent de performanta fondului, astfel ca veniturile administratorilor sunt garantate. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus