Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei? 
 
Informatia este cuprinsa in “Programul legislativ 2018”, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, care sustine ca o prioritate este Proiectul de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), care prevede suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie-31 decembrie.


Totodata, in proiect se mentioneaza ca, dupa 1 iulie, contributiile CAS (respectiv contributiile de asigurari sociale aferente pensiei) „sunt incasate integral la buget”. In prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se directioneaza automat 3,7% catre Pilonul II.
 
Contributii noi pentru angajati si angajatori
 
In plus, documentul prevede ca se va stabili o „contributie a angajatului in suma fixa de 84 de lei in primul an”, contributie care „creste anual pana la 125 de lei in anul 5” si va fi „dedusa din impozitul pe venit”. Totodata, va exista si o contributie a angajatorului „egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in functie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati)”, se mai arata in documentul guvernamental.

Propunerea vine in conditiile in care, incepand din ianuarie 2018, contributiile de asigurari sociale (atat cele pentru pensii, cat si cele pentru sanatate si somaj) au fost transferate integral de la angajator in sarcina angajatului.
 
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, neaga, insa, intentia Guvernului de a suspenda contributiile Pilonul II de pensii. Aceasta a declarat, intr-o emisiune TV, ca proiectul de lege care prevede acest lucru apartine Comisiei Nationale de Prognoza (care se afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului -n.r.), dar ea nu il sustine.
 
"Este o solutie a Comisiei de Prognoza, nu s-a transpus intr-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va intampla pentru ca trebuie sa ajunga la Ministerul Muncii", a explicat Olguta Vasilescu.
 
CNP: Suspendarea inseamna, de fapt, optiune
 
La randul sau, presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a precizat ca in proiectul transmis a fost o eroare materiala, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioada in care sa poti opta pentru Pilonul II.
 
„Avem propuneri care sa imbunatateasca mecanismul si discutam, facem analize interne, sunt mai multe. Nu exista suspendare. Acolo era un cuvant, eroare materiala, era vorba de optiuni, de perioada de optiune cum sa faca, ce perioada, care sa intre in calcul, sa vedem. Daca era proiectul finalizat, era si nota de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumam ca s-a trecut un proiect intern nefinalizat in nota”, a explicat Ghizdeanu, citat in presa centrala.

In acest context, la CNP s-a demarat o ancheta interna pentru a vedea cine a transmis acea informatie.
 
Mediul de afaceri apara actualul sistem
 
Reprezentantii industriei au reactionat prompt si au transmis ca mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fara alte modificari, reprezinta unica solutie potrivita in prezent, in conditiile in care declinul demografic deosebit de sever nu mai poate intretine un sistem de pensii de stat bazat exclusiv pe redistributie si solidaritate inter-generationala.
 
Intr-un document intitulat "Apel pentru pastrarea arhitecturii sistemului de pensii private din Romania", reprezentantii unor importante organizatii de business advocacy, asociatii profesionale, institutii de piata, ai consumatorilor de produse financiare, patronate si analisti financiari atrag atentia ca populatia Romaniei a scazut cu circa 3,5 milioane de locuitori in ultimii 30 de ani, iar prognozele demografice ale ONU confirma ca tara va inregistra a saptea cea mai drastica reducere a populatiei la nivel mondial, urmand sa piarda inca 3,3 milioane de locuitori pana in anul 2050.
 
Mai mult, declinul demografic a fost insotit de o inrautatire severa a ratei de dependenta demografica (raportul varstnici/activi), vizibila in piramida varstelor.

"Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri. In urma cu mai bine de 10 ani, Romania s-a aliniat la practica de peste un secol a tarilor dezvoltate prin reformarea sistemului public de pensii. Aceasta a presupus aparitia fondurilor private de acumulare si capitalizare, prin care populatia sa poata economisi suplimentar, in conturi individuale, in vederea pensionarii. Alinierea a reprezentat solutia la problemele similare, dar mult mai dramatice, cu care se confrunta Romania: declinul demografic deosebit de sever nu mai poate intretine un sistem de pensii de stat bazat exclusiv pe redistributie si solidaritate inter-generationala", se precizeaza in document.

In cei 10 ani, fondurile private din Romania au obtinut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite in administrare, in conditiile unor restrictii investitionale semnificative, impuse de legislatie, se subliniaza in document.

De asemenea, reprezentantii mediului de afaceri subliniaza contributia Pilonului II la dezvoltarea semnificativa a pietelor financiare locale.

"Peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite in Romania, contribuind la finantarea datoriei publice, la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. In prezent, fondurile de pensii private din Romania sunt principalul investitor institutional din tara. La Bursa de Valori de la Bucuresti, fondurile de pensii au detineri de circa 1,9 miliarde de euro, adica 20% din actiunile liber tranzactionate, asigurand 15% din lichiditate. Peste 30 de companii romanesti beneficiaza de finantare gratie implicarii Pilonului II, iar institutiile pietei, inclusiv cresterea nivelului de guvernanta corporativa, au avut de castigat in tot acest timp. Listarile la bursa ale firmelor private si de stat ar fi fost de neimaginat fara aportul fondurilor de pensii private, care au asigurat o contributie importanta a capitalului romanesc", se mai mentioneaza in apel.

Organizatiile mentionate amintesc si comentariile negative ale Comisiei Europene cu privire la reducerea contributiei virate Pilonului II de la 5,1% la 3,75%, operata la finele anului 2017, despre care afirma ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei".


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus