top banner

Sunt nemultumit de asigurarea de viata cu componenta de pensie. Ce pot face?

19 Mai 2011 | Autor: Marius Serban

Avand in vedere ca ati incheiat contractul in 2002, cel mai probabil, ati incheiat o asigurare de viata cu componenta de pensie.
Din acest motiv, trebuie sa aveti in vedere modul specific in care banii se acumuleaza pentru pensie. O parte din sumele platite reprezinta prime pentru asigurarea de viata, care nu se investesc. Doar diferenta este investita si genereaza castiguri care se acumuleaza in timp, in vederea obtinerii unui venit suplimentar la pensie.
In cazul in care doriti sa renuntati la contract, trebuie avute in vedere doua aspecte:
-    modul in care se stabileste valoarea de rascumparare: in primii ani de la incheierea politei, este o penalizare mai mare, care ulterior se reduce. Este important in acest sens sa verificati conditiile politei pentru a identifica cel mai bun moment pentru rascumpararea sumelor investite. Daca in scurt timp are loc o aniversare a contractului, este posibil sa beneficiati de conditii mai bune, daca amanati decizia cateva luni.
-    riscul investitiilor: daca banii au fost investiti intr-un program cu risc scazut (sumele sunt plasate preponderent in titluri de stat si obligatiuni), rascumpararea nu genereaza pierderi de oportunitati. Daca insa gradul de risc a fost ridicat, atunci probabil ca banii au fost investiti, in mare parte, in actiuni listate la bursa. Cum piata bursiera a suferit corectii importante in ultimii ani, rascumparea banilor in prezent ar duce la pierderea unor oportunitati de crestere pe viitor. De regula, pe masura ce economiile ies din recesiune, piata de capital se revigoreaza, iar actiunile inregistreaza cresteri importante, recuperand pierderile inregistrate.
Solutia cea mai putin costisitoare este sa alegeti un alt program de investitii de la aceeasi societate, deoarece evitati penalizarile, in cazul in care ele sunt aplicabile.
Daca decideti sa incheiati contractul si cautati o alta varianta pentru investitii, aveti de ales intre cateva solutii, in functie de obiectivul urmarit:
-    daca doriti sa beneficiati mai departe de protectia oferita de asigurarea de viata atunci puteti cauta o alta asigurare cu componenta unit linked (de exemplu, in prezent, exista polite care garanteaza si un randament minim);
-    daca urmariti cu precadere asigurarea unui venit suplimentar la pensie, cea mai buna solutie este aderarea la un fond de pensii facultative;
-    in cazul in care doriti doar sa investiti banii cat mai profitabil, puteti alege o combinatie intre depozite bancare, fonduri de investitii sau investitii directe in actiuni la bursa, in functie de riscul pe care doriti sa vi-l asumati.
Resurse utile:

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia