Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020. 

Astfel, pensiile din Pilonul II au realizat in 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decat rata inflatiei de anul trecut. Pe intreaga perioada de functionare (2008-2020), Pilonul II a inregistrat un randament mediu anual de 8,17% (fata de o inflatie medie anuala de 2,97%). 

Calculele realizate de APAPR arata ca in 13 ani de functionare Pilonul II a realizat pentru participanti castiguri financiare net superioare inflatiei si acumularii in depozite bancare in lei (de aproape 3 ori) ori cumpararii de euro (de 4,5 ori). 

In schimb, pensiile private facultative (pilon III) au avut randamente usor mai scazute (4,64 % randament mediu anual in 2020). Pe toata durata lor de functionare, de aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%.

Ce alternative sunt acum pentru cei care investesc pe cont propriu

Avand in vedere ca in acest moment exista titluri de stat listate la bursa iar acest segment al pietei a capatat o lichiditate buna dupa listarea mai multor emisiuni in lei si euro, cine vrea poate sa se inspire din strategia fondurilor de pensii.

Aproximativ doua treimi din activele gestionate de acestea  sunt reprezentate de titluri de stat si depozite bancare. 

Pe partea de actiuni listate se poate construi un portofoliu care sa replice indicele BET, fondurile de pensii investind la randul lor in cele mai lichide actiuni, iar pe partea de obligatiuni, pentru a completa restul de 10-15 procente din totalul unui portofoliu cat mai apropiat de cel al fondurilor, se pot gasi de asemenea emisiuni de obligatiuni corporative la BVB. 

Sigur, comisioanele platite brokerului vor fi mai mari decat in cazul fondurilor de pensii pentru ca exista diferente nete de rulaj, potrivirea pasilor cu cliclurile bursei poate nu va fi la fel de inspirata precum in cazul administratorilor (desi nici acolo nu se face mereu exitul total de pe actiuni chiar daca sunt asteptate corectii ale pietei pe termen scurt/mediu), dar sa nu uitam ca nici comisioane de administrare nu se vor plati in acest caz.  

Conform informatiilor furnizate de administratori, Pilonul II administreaza in prezent active nete de peste 75 miliarde lei (15,4 miliarde euro) in numele a 7,6 milioane de participanti, iar fondurile au facut deja plati de 397 milioane lei catre 46.000 de beneficiari (participanti si mostenitori ai acestora). In acest moment, peste 1 milion de romani (adica 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 lei in contul lor personal din Pilonul II.

Pilonul III (pensiile private facultative) are in prezent 527.000 de participanti si active nete de peste 2,9 miliarde lei in administrare. Fondurile facultative au realizat plati totale catre beneficiari in valoare de 323 milioane lei, pentru 47.700 de cazuri de plata.

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus