Slovacia se pregateste sa reduca contributiile la pensiile private

Guvernul slovac a publicat un proiect de lege, care prevede ca o parte din contributiile catre fondurile de pensii private obligatorii sa fie redirectionate catre sistemul public de pensii.


In Slovacia, contributiile la fondurile de pensii reprezinta in prezent  9% din salariul brut, dar ar putea cobora la numai 4%. Chiar si asa insa sunt mai mari decat cele din Romania. La noi, doar 3,5% din salariul brut se vireaza acum catre pensia privata, contributia urmand sa ajunga in timp la maxim 6% din salariu.

Reducerea contributiilor la Pilonul II face parte din pachetul de masuri pe care guvernul slovac intentioneaza sa-l aplice in vederea reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB in 2013.

Printre masurile propuse se mai numara introducerea impozitarii progresive a veniturilor, majorarea impozitului pe profit de la 19% la 23% si extinderea taxei bancare aplicabile la depozitele companiilor si asupra depozitelor populatiei, conform ultimul raport de tara al FMI.

Slovacia se alatura astfel tendintei regionale de diminuare a contributiilor la pensiile private. Fenomenul s-a manifestat si la noi in 2009, prin intreruperea calendarului de majorare al contributiilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus