top banner

Sistemul multifond: o prioritate pe termen nedefinit

27 Ianuarie 2014 | Autor: Marius Serban

Sistemul multifond ar permite participantilor sa isi aleaga strategia dorita de investitii la fondul de pensie privata. Initiativa este veche de aproape 4 ani. Pana acum nu s-a observat vreun progres, desi autoritatile il considera o prioritate.
Sistemul de pensii private obligatorii de la noi nu permite ca un administrator sa gestioneze simultan, mai multe fonduri de pensii, cu diferite profile de risc. Prin lege, fiecare administrator este fortat sa inroleze toti participantii la un singur fond.
Astfel, aceeasi strategie de investitii este aplicata pentru toti membrii, ceea ce nu reprezinta in toate cazurile, cea mai eficienta solutie de administrare a banilor.
Obiectivele participantilor sunt diferite, iar strategiile ar trebui adaptate.
De exemplu, o persoana care abia intra in campul muncii este interesata sa acumuleze cat mai multi bani si poate accepta sa isi asume riscuri suplimentare, printr-o strategie mai riscanta.
Pe de alta parte, persoanele mai in varsta doresc in general sa isi conserve capitalul acumulat, astfel ca prefera investitii mai sigure.
ASF: Proiectul este o prioritate
Sistemul multifond a fost solutia identificata pentru a flexibiliza Pilonul II, fiind anuntat de fosta autoritate de supraveghere a sistemului de pensii private (CSSPP), inca din 2010. La acea vreme, aceste modificari reprezentau o prioritate, cu termen de implementare in 2012.
Proiectul a intrat ulterior intr-un con de umbra si nu s-a mai auzit nimic despre el in ultimii ani.
In urma unei solicitari Conso.ro, noua autoritate de supraveghere (ASF) ne-a informat ca proiectul reprezinta in continuare “o prioritate strategica”, dar este nevoie de mai mult timp.
“Definirea unui mecanism viabil de functionare necesita identificarea unor solutii complexe adecvate, de implementare cu costuri reduse, avand in vedere ca Pilonul II este unul complex, cu elemente specifice de gestionare”, ne-a precizat Departamentul de comunicare al ASF.
In acest sens, ASF va colabora cu Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ primar, dupa ce mecanismele sistemului multifond vor fi conturate. Nu am primit insa detalii cu privire la momentul in care acest lucru se va intampla.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia