Sectorul pensiilor private este amendat pentru practici anticoncurentiale

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii au primit amenzi de 1,2 milioane de euro de la Consiliul Concurentei deoarece au facut o intelegere pentru impartirea clientilor in 2007, in campania initiala de aderare. Administratorii mai fac obiectul unei anchete in curs, cu privire la modul de stabilire a comisioanelor.


In decembrie 2007, Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie cu privire la comportamentul administratorilor de fonduri de pensii obligatorii. In urma anchetei, 14 administratori au fost amendati cu peste 1,2 milioane euro, deoarece s-a constatat existenta unei intelegeri avand ca obiect impartirea clientilor intre 14 dintre cei 18 agenti economici care au intrat pe aceasta piata.

Intelegere pe dubluri

Intelegerea a vizat participantii inregistrati ca “dubluri” – figurau in acelasi timp ca participanti la doua fonduri de pensii - in procedura de aderare initiala. Conform legislatiei, “dublurile” trebuiau verificate si apoi raportate la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), pentru a fi repartizate aleatoriu catre fondurile de pensii.

Administratorii au realizat o impartire bilaterala a participantilor inregistrati in acelasi timp la doua fonduri de pensii, dupa regula 50%-50%. Prin aceasta impartire, administratorii au castigat mai multi participanti, decat ar primit in urma redistribuirii prin loterie, cota de alocare fiind in acest caz egala cu cota de piata.

In acest fel a fost diminuata sansa administratorilor cu cote de piata mai mici de a li se aloca un numar mai mare de clienti atat la finalul procesului de aderare initiala, cat si pe parcursul aderarii continue.

In cazul administratorilor care au participat la intelegere si care nu mai activeaza in prezent pe Pilonul II de pensii, raspunderea a fost atribuita succesorului legal.

Amenzile au fost calculate in functie de cota de piata a administratorilor implicati in intelegere. Cele mai mari amenzi au fost primite de ING Pensii (370.000 euro), Allianz Tiriac Pensii Private (296.000 euro) si Generali Pensii Private (peste 110.000 euro).

La aceasta intelegere au mai participat societatile de pensii Aegon, Alico, Aviva, BCR Pensii, BRD Pensii Private, Eureko, KD Real Management, IMO Property Investments, OTP Fond de Pensii (in prezent Omega Interconsult), Prima Pensie (in prezent PRVA Management) si TBIH Management Services.

Conturile populatiei nu sunt afectate de amenda


Amenzile nu vor afecta in niciun fel sumele acumulate pentru pensie de catre participantii la fondurile de pensii. Ele sunt suportate din patrimoniul administratorilor, care este diferit de cel al fondurilor de pensii.
Aceasta este primul caz al Consiliul Concurentei in care se constata atat incalcarea legislatiei nationale cat si a legislatiei comunitare.

Industria de pensii private a reactionat la acesta decizie, prin intermediul asociatiei de profil, care a precizat intr-o declaratie oficiala ca “toate actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)”.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a afirmat ca tocmai pentru ca actiunile s-au facut cu stiinta Comisiei le-a dat o circumstanta atenuanta, iar amenzile au fost mai mici. El a subliniat ca decizia se doreste a fi un mesaj de avertizare dat administratorilor ca sa evite situatii de acest gen si sa incurajeze o concurenta mai mare pe piata. 

Comisioanele fondurilor sunt investigate

In plus, Consiliul mai deruleaza o ancheta in sectorul de pensii private. Autoritatea suspecteaza o posibila practica concertata a societatilor-mama ale administratorilor fondurilor de pensii privind nivelul comisioanelor pe care intentionau sa le practice la intrarea pe pilonul II de pensii din Romania.

Suspiciunile se refera la existenta unui schimb de informatii privind comportamentul pe care societatile intentionau sa-l adopte, rezultatul fiind practicarea nivelului maxim legal al comisionului de administrare de catre jucatorii din domeniu.

Bogdan Chiritoiu a precizat ca exista un schimb de informatii intre aceste firme in care ei incercau sa faca lobby, in faza de definitivare a legislatiei din domeniu. Administratorii spuneau ca nivelul comisionului propus este prea mic, iar daca se va adopta acest nivel in final, vor fi nevoiti sa mearga spre nivelul maxim admis de lege.

“Prin acest lobby, fiecare a stiut ce vor face competitorii. Ei stiau ca daca vor merge cu un pret mai mare, nu exista riscul ca unii competitori sa vina cu un pret mai mic. Exista doar o suspiciune, ancheta este in curs”, a declarat Chiritoiu.

Loteriile – o alta slabiciune a climatului concurential


Sistemul de pensii private obligatorii s-a confruntat cu probleme in materie de concurenta si dupa campania de aderare initiala. Numarul mare de persoane repartizate automat prin loterie facilita mentinerea cotelor de piata ale administratorilor.

Concurenta precara a fost semnalata si de Conso.ro, iar ulterior Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a intervenit pentru a remedia situatia. Solutia finala a fost un compromis intre administratori si CSSPP. Daca inainte, fiecare fond primea prin loterie un numar de participanti in functie de cota de piata, in prezent participantii indecisi sunt distributi in mod egal intre fonduri.

Bogdan Chiritoiu considera ca noul sistem de repartizare are efecte concurentiale mai puternice decat cel anterior, dar nu este solutia preferata. “Varianta noastra ar fi fost sa se tina cont dupa cota de piata din ultima perioada, dupa eforturile facute in atragerea de noi clienti”, afirma presedintele Consiliul Concurentei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus