top banner

Sectorul pensiilor private este amendat pentru practici anticoncurentiale

17 August 2010 | Autor: Marius Serban

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii au primit amenzi de 1,2 milioane de euro de la Consiliul Concurentei deoarece au facut o intelegere pentru impartirea clientilor in 2007, in campania initiala de aderare. Administratorii mai fac obiectul unei anchete in curs, cu privire la modul de stabilire a comisioanelor.
In decembrie 2007, Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie cu privire la comportamentul administratorilor de fonduri de pensii obligatorii. In urma anchetei, 14 administratori au fost amendati cu peste 1,2 milioane euro, deoarece s-a constatat existenta unei intelegeri avand ca obiect impartirea clientilor intre 14 dintre cei 18 agenti economici care au intrat pe aceasta piata.
Intelegere pe dubluri
Intelegerea a vizat participantii inregistrati ca “dubluri” – figurau in acelasi timp ca participanti la doua fonduri de pensii - in procedura de aderare initiala. Conform legislatiei, “dublurile” trebuiau verificate si apoi raportate la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), pentru a fi repartizate aleatoriu catre fondurile de pensii.
Administratorii au realizat o impartire bilaterala a participantilor inregistrati in acelasi timp la doua fonduri de pensii, dupa regula 50%-50%. Prin aceasta impartire, administratorii au castigat mai multi participanti, decat ar primit in urma redistribuirii prin loterie, cota de alocare fiind in acest caz egala cu cota de piata.
In acest fel a fost diminuata sansa administratorilor cu cote de piata mai mici de a li se aloca un numar mai mare de clienti atat la finalul procesului de aderare initiala, cat si pe parcursul aderarii continue.
In cazul administratorilor care au participat la intelegere si care nu mai activeaza in prezent pe Pilonul II de pensii, raspunderea a fost atribuita succesorului legal.
Amenzile au fost calculate in functie de cota de piata a administratorilor implicati in intelegere. Cele mai mari amenzi au fost primite de ING Pensii (370.000 euro), Allianz Tiriac Pensii Private (296.000 euro) si Generali Pensii Private (peste 110.000 euro).
La aceasta intelegere au mai participat societatile de pensii Aegon, Alico, Aviva, BCR Pensii, BRD Pensii Private, Eureko, KD Real Management, IMO Property Investments, OTP Fond de Pensii (in prezent Omega Interconsult), Prima Pensie (in prezent PRVA Management) si TBIH Management Services.
Conturile populatiei nu sunt afectate de amenda
Amenzile nu vor afecta in niciun fel sumele acumulate pentru pensie de catre participantii la fondurile de pensii. Ele sunt suportate din patrimoniul administratorilor, care este diferit de cel al fondurilor de pensii.
Aceasta este primul caz al Consiliul Concurentei in care se constata atat incalcarea legislatiei nationale cat si a legislatiei comunitare.
Industria de pensii private a reactionat la acesta decizie, prin intermediul asociatiei de profil, care a precizat intr-o declaratie oficiala ca “toate actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)”.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a afirmat ca tocmai pentru ca actiunile s-au facut cu stiinta Comisiei le-a dat o circumstanta atenuanta, iar amenzile au fost mai mici. El a subliniat ca decizia se doreste a fi un mesaj de avertizare dat administratorilor ca sa evite situatii de acest gen si sa incurajeze o concurenta mai mare pe piata. 
Comisioanele fondurilor sunt investigate
In plus, Consiliul mai deruleaza o ancheta in sectorul de pensii private. Autoritatea suspecteaza o posibila practica concertata a societatilor-mama ale administratorilor fondurilor de pensii privind nivelul comisioanelor pe care intentionau sa le practice la intrarea pe pilonul II de pensii din Romania.
Suspiciunile se refera la existenta unui schimb de informatii privind comportamentul pe care societatile intentionau sa-l adopte, rezultatul fiind practicarea nivelului maxim legal al comisionului de administrare de catre jucatorii din domeniu.
Bogdan Chiritoiu a precizat ca exista un schimb de informatii intre aceste firme in care ei incercau sa faca lobby, in faza de definitivare a legislatiei din domeniu. Administratorii spuneau ca nivelul comisionului propus este prea mic, iar daca se va adopta acest nivel in final, vor fi nevoiti sa mearga spre nivelul maxim admis de lege.
“Prin acest lobby, fiecare a stiut ce vor face competitorii. Ei stiau ca daca vor merge cu un pret mai mare, nu exista riscul ca unii competitori sa vina cu un pret mai mic. Exista doar o suspiciune, ancheta este in curs”, a declarat Chiritoiu.
Loteriile – o alta slabiciune a climatului concurential
Sistemul de pensii private obligatorii s-a confruntat cu probleme in materie de concurenta si dupa campania de aderare initiala. Numarul mare de persoane repartizate automat prin loterie facilita mentinerea cotelor de piata ale administratorilor.
Concurenta precara a fost semnalata si de Conso.ro, iar ulterior Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a intervenit pentru a remedia situatia. Solutia finala a fost un compromis intre administratori si CSSPP. Daca inainte, fiecare fond primea prin loterie un numar de participanti in functie de cota de piata, in prezent participantii indecisi sunt distributi in mod egal intre fonduri.
Bogdan Chiritoiu considera ca noul sistem de repartizare are efecte concurentiale mai puternice decat cel anterior, dar nu este solutia preferata. “Varianta noastra ar fi fost sa se tina cont dupa cota de piata din ultima perioada, dupa eforturile facute in atragerea de noi clienti”, afirma presedintele Consiliul Concurentei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia