Salariatii in varsta ar putea beneficia de o mai mare siguranta a locului de munca

Parlamentul European doreste sa garanteze o siguranta mai mare a locului de munca pentru salariatii in varsta, avand in vedere cresterea varstei de pensionare in statele membre.


Aceasta masura a fost sustinuta de Comisia Muncii din Parlamentul European, ca parte a procesului de reforma din sectorul de pensii.

De asemenea, europarlamentarii propun ca planurile de pensie sa nu mai necesite perioade de contributie atat de lungi pentru a fi valide.

O alta problema o reprezinta inegalitatea dintre barbati si femei de pe piata muncii. In medie, femeile sunt platite mai putin decat barbatii pentru acelasi volum de munca. In plus, ele tind sa lucreze mai mult in job-uri part-time si sa isi intrerupa cariera pentru perioade mai lungi, pentru a avea grija de famile, astfel ca platesc contributii mai mici pentru pensie si, prin urmare, vor incasa venituri mai mici.

Parlamentul European doreste ca statele membre sa tina cont de aceste aspecte atunci cand stabilesc nivelul pensiilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus