Rapoartele fondurilor de pensii nu asigura mereu o informare corecta

Participantii care au curiozitatea sa citeasca rapoartele anuale ale fondurilor de pensii nu gasesc intotdeauna informatii complete. Conso.ro a identificat ca fondul de pensie cu cel mai mic randament a omis sa-si prezinte performanta.

Rapoartele anuale ale fondurilor de pensii sunt concepute pentru a oferi participantilor o imagine de ansamblu asupra activitatii de investitii. Conform legii, administratorii sunt obligati sa precizeze care au fost rezultatele aplicarii strategiei si politicii de investitii, pe fiecare componenta in parte.

Modul in care administratorii decid sa aplice aceste cerinte nu este insa reglementat. Astfel ca fiecare fond intocmeste aceste rapoarte asa cum considera de cuviinta.

Cazuri de buna practica

In anumite cazuri, rapoartele prezinta informatii utile pentru consumatori si intr-o maniera prietenoasa. Dintre fondurile obligatorii, cele mai reusite rapoarte sunt cele aferente fondurilor ING Pensii si Eureko Pensii.

In ambele cazuri, rapoartele incep cu un cuprins al capitolelor, informatiile sunt insotite de tabele si grafice, pentru a fi mai usor de inteles, iar cantitatea de informatii nu este atat de mare, pentru a descuraja consumatorul in a citi raportul pana la capat. In plus, anumite informatii cheie sunt scoase in evidenta prin casete speciale, pentru a atrage atentia asupra lor.

De asemenea, merita semnalat ca Eureko este singurul fond care prezinta in raportul anual si situatia detaliata de investitiilor, pe fiecare emitent.

Din pacate, in restul cazurilor, rapoartele sunt intocmite intr-o maniera mai putin prietenoasa: o cantitate excesiva de informatii, intr-un limbaj tehnic si neinsotitite in anumite cazuri de grafice; nu exista deseori un cuprins cu capitolele; forma electronica se prezinta, in anumite ocazii, sub forma unui document scanat, mai greu de citit. In alte cazuri, portofoliul de investitii este prezentat ca un bilant contabil, din care consumatorul neavizat nu are nicio sansa sa inteleaga prea mult.

Raportul Alllianz face o analiza macro excelenta, dar nu afli ce randament a avut fondul

O practica nerecomandata este cea de la fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private. Din start, raportul aferent anului 2012 este foarte greu de urmarit deoarece include simultan informatii despre 3 fonduri: AZT Viitorul Tau, AZT Moderato si AZT Vivace.

Astfel, daca te intereseaza doar fondul la care contribui, parcurgerea raportul este aproape un chin, deoarece informatiile despre cele 3 fonduri sunt intercalate.

In acest raport, cel mai mult impresioneaza analiza macroeconomica a anului. Aici administratorul face o descriere excelenta. Din pacate, insa, atunci cand trebuie sa dea explicatii cu privire la investitiile fondurilor sale, explicatiile sunt rare si nici macar randamentul nu este prezentat.

De fapt, este unul dintre cele mai seci rapoarte publicate, plin de termeni legali si informatii contabile, din care cei mai multi consumatori nu vor intelege prea mult.

Fondul cel mai slab performant a omis sa-si prezinte randamentul


Nu este insa singurul caz cand are loc omiterea randamentului fondului. Te-ai astepta insa ca, in raportul anual al fondului, sa gasesti si care este randamentul cu care s-au investit banii tai. Daca vei parcurge raportul aferent anului 2012 al fondului BRD Pensii, nu vei gasi nici aici aceasta informatie.

In cele 25 de pagini ale raportului, administratorul nu a gasit de cuviinta sa mentioneze macar o data care este randamentul din ultimul an. Singura mentiune cu privire la randament este la inceput, cand se precizeaza ca randamentul mediu investitional al fondurilor de pensii din Romania a fost de 10% in 2012. Dar randamentul fondului BRD, nu se spune cat a fost!

Pentru cei care nu au aflat inca, randamentul fondului BRD a fost de aproximativ 7%, adica sub media pietei. De fapt, in 2012, BRD a fondul cu cel mai mic randament din Romania, pe pilonul II.

ASF considera ca randamentul fondului nu este o informatie indispensabila

Conso.ro a semnalat aceasta situatie catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care are printre atributii si protejarea consumatorilor in zona pensiilor private. Raspunsul ASF nu este insa pe placul consumatorilor.

“Referitor la rezultatele politicii de investitii din rapoartele anuale de informare, mentionam ca aceste rapoarte nu sunt standardizate, astfel ca administratorii fondurilor de pensii private au posibilitatea de a stabili modalitatea proprie de prezentare a rezultatelor activitatii desfasurate”.

Astfel, desi legislatia impune ca raportul anual sa prezinte „politica de investitii [...] si rezultatele aplicarii ei, pe fiecare componenta”, includerea randamentul propriu se pare ca nu este obligatorie in Romania.

Prin urmare, daca ai avut un randament mai mic decat competitorii, poti sa nu-i spui clientului in raportul anual care a fost randamentul cu care banii lui au fost investiti, ci randamentul cu care banii altora s-au investit.

In felul acesta, sistemul de pensii va deveni tot mai performant, iar clientii vor fi multumiti! Pana la pensionare, evident, deoarece atunci toata lumea se va confrunta cu realitatea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus