Randamentele fondurilor de pensii, de pana la 3 ori mai mici fata de anul trecut

Randamentele anualizate inregistrate de fondurile de pensii administrate privat s-au diminuat chiar si de 3 ori in ultimul an fata de perioada similara a anului precedent, pana la un maxim de 8,2%.


Daca in perioada 19 iunie 2009 – 18 iunie 2010, randamentul anualizat depasise chiar si 24% in cel mai bun caz, cel mai performant fond al ultimelor 12 luni (BCR) a afisat abia un randament de 8,2%, potrivit tabelelor comparative Conso.ro.

Situatia este similara si in cazul fondurilor private facultative. Cel mai mare randament anualizat este acum de 8,2%, inregistrat de Concordia Moderat, comparativ cu 21,7% in aceeasi perioada a anului anterior.

Castigurile participantilor scad in prezent pana la un minim de 5,6% in cazul fondurilor obligatorii, respectiv la 4,17% in cazul fondurilor facultative. Acestea au fost inregistrate de BRD, respectiv BCR Prudent.

Principala influenta asupra scaderii randamentelor o au reducerile de dobanzi oferite de banci la depozitelor realizate de administratorii fondurilor de pensii. De asemenea, fondurile de pensii au peste 70% din portofoliu plasat in titluri de stat, al caror randament a inregistrat un declin.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus