Randamentele fondurilor de pensii, de pana la 3 ori mai mici fata de anul trecut

Randamentele anualizate inregistrate de fondurile de pensii administrate privat s-au diminuat chiar si de 3 ori in ultimul an fata de perioada similara a anului precedent, pana la un maxim de 8,2%.


Daca in perioada 19 iunie 2009 – 18 iunie 2010, randamentul anualizat depasise chiar si 24% in cel mai bun caz, cel mai performant fond al ultimelor 12 luni (BCR) a afisat abia un randament de 8,2%, potrivit tabelelor comparative Conso.ro.

Situatia este similara si in cazul fondurilor private facultative. Cel mai mare randament anualizat este acum de 8,2%, inregistrat de Concordia Moderat, comparativ cu 21,7% in aceeasi perioada a anului anterior.

Castigurile participantilor scad in prezent pana la un minim de 5,6% in cazul fondurilor obligatorii, respectiv la 4,17% in cazul fondurilor facultative. Acestea au fost inregistrate de BRD, respectiv BCR Prudent.

Principala influenta asupra scaderii randamentelor o au reducerile de dobanzi oferite de banci la depozitelor realizate de administratorii fondurilor de pensii. De asemenea, fondurile de pensii au peste 70% din portofoliu plasat in titluri de stat, al caror randament a inregistrat un declin.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus