Proceduri propuse la plata activului personal in caz de invaliditate

Comisia de Supraveghere propune o serie de modificari legislative pentru plata activului personal acumulat la fondul de pensie privata in cazul persoanelor pensionate pe motiv de invaliditate.


Persoanele aflate in aceasta situatie ar urma sa depuna la administratorul fondului de pensie copia certificatului de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat, eliberat de Comisiile teritoriale de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap sau o declaratie pe proprie raspundere ca nu detine acest certificat.

In plus, nu se vor mai solicita copii legalizate ale documentelor depuse de participant/beneficiar, ci numai copii ale acestora, care vor fi pastrate de administrator dupa verificarea conformitatii cu originalele.

Modificarile propuse de CSSPP se afla in dezbatere publica, ele urmand sa se aplice si in cazul participantilor/beneficiarilor care au depus la administratori documentele pentru plata drepturilor cuvenite si nu au fost solutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor norme.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus