Preferati o pensie din banii care exista sau din banii care inca nu exista?

Fondatorii sistemului de pensii pe trei piloni in Romania au gandit de la bun inceput sistemul ca fiind unul complementar, nu in concurenta. Menirea pensiilor private era sa completeze preconizata scadere a pensiilor publice in conditiile evidentului declin demografic. Din pacate astazi pare sa se uite aceasta intentie a “parintilor fondatori” si in locul unei mese care sa stea pe 3 picioare se incearca tot felul de variante cu un picior mai scurt sau chiar cu doua picioare.

In acest context, vad o multime de comentarii legate de masura in care o pensie platita din pilonul 1 ar putea fi mai grasa si mai frumoasa decat una platita de pilonul 2, adica pensiile obligatorii administrate privat. Se compara mere cu pere, vorbindu-se de randamente investitionale acolo unde ele nu exista, sau de ritmul in care creste valoarea punctului de pensie in raport cu randamentul investitional al pilonului 2.

Eroarea fundamentala de la care se porneste intr-o astfel de discutie este urmatoarea. Si acesta este lucrul pe care orice cetatean ar trebui sa il aiba in minte daca vreodata va fi confruntat cu o alegere. Banii pentru pensia publica viitoare a cetatenilor activi de astazi nu exista. Pur si simplu nu se afla nicaieri stransi. Iar faptul ca ei nu exista prezinta un mare “avantaj”. Ei pot fi inmultiti prin promisiuni oricat de mult, prin intermediul punctului de pensie. Deci puncte, nu bani!

Momentul adevarului va fi atins doar in momentul in care beneficiarii ipotetici vor deveni beneficiari efectivi si vor vedea cat cash vor genera punctele lor de pensie. Iar marimea acestui cash va depinde de cat de multi vor fi copiii si nepotii nostri, cati dinte ei vor mai fi in tara, cat de mari vor fi impozitele lor, cati imigranti vom fi primit in Romania, cati dintre ei se pricep sa si lucreze si asa mai departe.

Spre deosebire de pilonul 1, in pilonul 2 banii dumneavoastra chiar exista in contul pe care il aveti. Ii puteti urmari zilnic cum se acumuleaza, prin accesul conturilor online. Deci aici chiar vorbim de lei. Dar faptul ca exista prezinta un “dezavantaj” major. Ei nu pot fi inmultiti printr-o decizie administrativa. Ei pot fi inmultiti doar prin intermediul pietelor financiare si, din acest motiv, rata de inmultire depinde de oportunitatile de investire existente, de profesionalismul administratorilor si de limitarile legii. Din pacate nu poate fi scos din joben un randament investitional.

Faptul ca banii chiar exista in orice moment o afla de exemplu, din nefericire, mostenitorii participantilor decedati, care intra in posesia acestor bani chiar daca beneficiarul initial al contului a decedat. Mostenitorii unui participant la sistemul public, decedat inainte de pensionare, nu vor beneficia de pensia acestuia. Pentru ca, dupa cum spuneam, banii acestia incep sa existe doar  in momentul in care te pensionezi.

Deci, la o adica, confruntati cu o decizie de acest fel, va trebui sa va hotarati: ati prefera o pensie viitoare din banii care exista acum si care continua sa se acumuleze, sau din banii care inca nu exista dar, pe hartie, continua sa se acumuleze? Dar mostenitorii dumneavoastra?

Radu Craciun este presedinte si director general la BCR Pensii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus