Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

In lunile in care economia a fost inchisa iar bursele cadeau cu zgomot, unii dintre viitorii pensionari s-au speriat, observand cum valoarea activelor a scazut brusc in martie. 

Un astfel de rapoart primit de un participant la NN Pensii, consultat de Conso, arata o scadere a activului net de 9,4%, de la 21.133 lei la sfarsitul lui februarie pana la 19.138 lei la final de martie. 

Imbunatatirea relativa a lucrurilor si vestile bune venite din sectorul sanitar au determinat un reviriment al burselor si astfel activul net al persoanei respective a urcat la 20.226 lei la final de aprilie si la 21.052 lei la sfarsitul lui mai, aproape deci de valoarea din februarie. 

Deocamdata, recuperarea este doar partiala, pentru ca participantul respectiv contribuie lunar cu 360-370 lei, ceea ce face ca doar din contributii sa se mai fi acumulat 1.000 – 1.100 de lei la fondul de pensii, bani care au contribuit la umplerea golului de aproape 2.000 de lei aparut in martie in activul sau personal. 

De altfel, daca ne uitam la evolutia valorii unitatii de fond pentru NN Pensii, aceasta a scazut de la valoarea de 26,32 lei de la finalul lunii februarie pana la 23,74 lei pe 19 martie, pentru a inchide luna martie la 24,55 lei (o corectie de 6,7% intre februarie si martie). La finalul lunii mai valoarea unitatii de fond era de 25,62 lei, cu numai 2,6% sub cea din februarie. 

Insa daca bursele isi vor continua revenirea, in scurt timp am putea asista la trecerea din nou “pe plus” a activului net al participantilor, asa cum s-a intamplat de altfel in mod constant de la lansarea pilonului II.

Diversificarea portofoliului a atenuat picajul burselor

De ce fondurile de pensii au putut pierde doar in jur de 10% din active in timp ce bursa s-a corectat cu 30% (de la peste 10.000 puncte BET ajunsese pe varful “pandemiei bursiere” in jur de 7.000 de puncte)? 

Este vorba in principal de structura portofoliului. Cum grosul  detinerilor fondurilor de pensii private obligatorii sunt in titluri de stat si depozite bancare (65-70%), pentru plasamentele in actiuni si in fonduri mutuale cu expuneri si pe bursa mai raman in jur de 30% din active, ce pot suferi fluctuatii mai mari ale valorii. 

Asta e un lucru bun pentru linistea participantilor mai sensibili la risc, dar pe termen lung castigurile sunt mai modeste pentru ca pietele de actiuni depasesc de regula pietele monetare pe partea de randament. Cine doreste insa mai mult si dispune de resurse suplimentare, ar putea sa isi directioneze o parte din economii in fondurile mutuale de actiuni, spre fondurile de pensii private facultative sau chiar spre actiunile listate la bursa. 

Pentru viitorii pensionari din Pilonul II, identificarea unui raport optim intre riscul asumat si randamentul investitional obtinut pare a fi provocarea la care administratorii fondurilor de pensii administrate privat trebuie sa ii gaseasca, in timp, raspunsul cel mai potrivit.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus