top banner

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

10 Iunie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
In lunile in care economia a fost inchisa iar bursele cadeau cu zgomot, unii dintre viitorii pensionari s-au speriat, observand cum valoarea activelor a scazut brusc in martie. 

Un astfel de rapoart primit de un participant la NN Pensii, consultat de Conso, arata o scadere a activului net de 9,4%, de la 21.133 lei la sfarsitul lui februarie pana la 19.138 lei la final de martie. 

Imbunatatirea relativa a lucrurilor si vestile bune venite din sectorul sanitar au determinat un reviriment al burselor si astfel activul net al persoanei respective a urcat la 20.226 lei la final de aprilie si la 21.052 lei la sfarsitul lui mai, aproape deci de valoarea din februarie. 

Deocamdata, recuperarea este doar partiala, pentru ca participantul respectiv contribuie lunar cu 360-370 lei, ceea ce face ca doar din contributii sa se mai fi acumulat 1.000 – 1.100 de lei la fondul de pensii, bani care au contribuit la umplerea golului de aproape 2.000 de lei aparut in martie in activul sau personal. 

De altfel, daca ne uitam la evolutia valorii unitatii de fond pentru NN Pensii, aceasta a scazut de la valoarea de 26,32 lei de la finalul lunii februarie pana la 23,74 lei pe 19 martie, pentru a inchide luna martie la 24,55 lei (o corectie de 6,7% intre februarie si martie). La finalul lunii mai valoarea unitatii de fond era de 25,62 lei, cu numai 2,6% sub cea din februarie. 

Insa daca bursele isi vor continua revenirea, in scurt timp am putea asista la trecerea din nou “pe plus” a activului net al participantilor, asa cum s-a intamplat de altfel in mod constant de la lansarea pilonului II.

Diversificarea portofoliului a atenuat picajul burselor

De ce fondurile de pensii au putut pierde doar in jur de 10% din active in timp ce bursa s-a corectat cu 30% (de la peste 10.000 puncte BET ajunsese pe varful “pandemiei bursiere” in jur de 7.000 de puncte)? 

Este vorba in principal de structura portofoliului. Cum grosul  detinerilor fondurilor de pensii private obligatorii sunt in titluri de stat si depozite bancare (65-70%), pentru plasamentele in actiuni si in fonduri mutuale cu expuneri si pe bursa mai raman in jur de 30% din active, ce pot suferi fluctuatii mai mari ale valorii. 

Asta e un lucru bun pentru linistea participantilor mai sensibili la risc, dar pe termen lung castigurile sunt mai modeste pentru ca pietele de actiuni depasesc de regula pietele monetare pe partea de randament. Cine doreste insa mai mult si dispune de resurse suplimentare, ar putea sa isi directioneze o parte din economii in fondurile mutuale de actiuni, spre fondurile de pensii private facultative sau chiar spre actiunile listate la bursa. 

Pentru viitorii pensionari din Pilonul II, identificarea unui raport optim intre riscul asumat si randamentul investitional obtinut pare a fi provocarea la care administratorii fondurilor de pensii administrate privat trebuie sa ii gaseasca, in timp, raspunsul cel mai potrivit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ian 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia