Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

In lunile in care economia a fost inchisa iar bursele cadeau cu zgomot, unii dintre viitorii pensionari s-au speriat, observand cum valoarea activelor a scazut brusc in martie. 

Un astfel de rapoart primit de un participant la NN Pensii, consultat de Conso, arata o scadere a activului net de 9,4%, de la 21.133 lei la sfarsitul lui februarie pana la 19.138 lei la final de martie. 

Imbunatatirea relativa a lucrurilor si vestile bune venite din sectorul sanitar au determinat un reviriment al burselor si astfel activul net al persoanei respective a urcat la 20.226 lei la final de aprilie si la 21.052 lei la sfarsitul lui mai, aproape deci de valoarea din februarie. 

Deocamdata, recuperarea este doar partiala, pentru ca participantul respectiv contribuie lunar cu 360-370 lei, ceea ce face ca doar din contributii sa se mai fi acumulat 1.000 – 1.100 de lei la fondul de pensii, bani care au contribuit la umplerea golului de aproape 2.000 de lei aparut in martie in activul sau personal. 

De altfel, daca ne uitam la evolutia valorii unitatii de fond pentru NN Pensii, aceasta a scazut de la valoarea de 26,32 lei de la finalul lunii februarie pana la 23,74 lei pe 19 martie, pentru a inchide luna martie la 24,55 lei (o corectie de 6,7% intre februarie si martie). La finalul lunii mai valoarea unitatii de fond era de 25,62 lei, cu numai 2,6% sub cea din februarie. 

Insa daca bursele isi vor continua revenirea, in scurt timp am putea asista la trecerea din nou “pe plus” a activului net al participantilor, asa cum s-a intamplat de altfel in mod constant de la lansarea pilonului II.

Diversificarea portofoliului a atenuat picajul burselor

De ce fondurile de pensii au putut pierde doar in jur de 10% din active in timp ce bursa s-a corectat cu 30% (de la peste 10.000 puncte BET ajunsese pe varful “pandemiei bursiere” in jur de 7.000 de puncte)? 

Este vorba in principal de structura portofoliului. Cum grosul  detinerilor fondurilor de pensii private obligatorii sunt in titluri de stat si depozite bancare (65-70%), pentru plasamentele in actiuni si in fonduri mutuale cu expuneri si pe bursa mai raman in jur de 30% din active, ce pot suferi fluctuatii mai mari ale valorii. 

Asta e un lucru bun pentru linistea participantilor mai sensibili la risc, dar pe termen lung castigurile sunt mai modeste pentru ca pietele de actiuni depasesc de regula pietele monetare pe partea de randament. Cine doreste insa mai mult si dispune de resurse suplimentare, ar putea sa isi directioneze o parte din economii in fondurile mutuale de actiuni, spre fondurile de pensii private facultative sau chiar spre actiunile listate la bursa. 

Pentru viitorii pensionari din Pilonul II, identificarea unui raport optim intre riscul asumat si randamentul investitional obtinut pare a fi provocarea la care administratorii fondurilor de pensii administrate privat trebuie sa ii gaseasca, in timp, raspunsul cel mai potrivit.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.

17 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus