Pensiile private vor fi garantate din 2012

Participantii la fondurile de pensii private beneficiaza, prin intermediul unui fond special creat, de garantarea sumelor acumulate in cont, in cazul incapacitatii de plata a administratorului.


Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, in cazul in care administratorul intra in incapacitate de plata.

Administratorii de fonduri de pensii private vor acoperi prin contributii din fonduri proprii cheltuielile de functionare ale fondului.

Contributia initiala reprezinta echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizarii, in timp ce calculul sumelor necesare contributiilor anuale se realizeaza prin metode actuariale.

Administratorii de au la dispozitie 6 luni pentru efectuarea primelor contributii. Astfel, fondul va incepe sa functioneze efectiv incepand din prima parte a anului 2012.

”Infiintarea Fondului de garantare reprezinta inca un pas in directia consolidarii legislatiei primare in domeniu precum si o masura absolut necesara pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in sistemul de pensii private din Romania”, au precizat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus