top banner

Pensiile private retin comisioane ce nu apar in extrasele de cont ale clientilor

25 Septembrie 2012 | Autor: Marius Serban

Administratorii incaseaza luna de luna comisioane de administrare din banii depusi la fondurile de pensii, fara ca aceste sume sa fie evidentiate in extrasele de cont trimise clientilor. Practica dezavantajeaza participantii, deoarece nu au ocazia sa vada adevaratul cost al fondurilor de pensii.
Administratorii fondurilor de pensii obligatorii incaseaza de la participanti doua comisioane:
     -    un comision din contributie – care se retine atunci cand se vireaza noi contributii la fond (2,5% din fiecare plata efectuata in contul clientului)
     -    un comision de administrare – care este retinut lunar din sumele totale acumulate la fondul de pensii (0,05% pe luna).
La fondurile de pensii facultative, apar suplimentar si comisioanele de tranzactionare, pe care administratorii le pot recupera din banii acumulati la fondul de pensii.
Scrisoarea de informare nu prezinta costul total
Toate aceste comisioane sunt prevazute in prospectul de informare, astfel ca plata lor este asumata de fiecare client. Sumele exacte care se retin din contul fiecarui participant nu sunt insa dezvaluite.
Scrisoare anuala de informare reprezinta pentru fondurile de pensii, ceea ce extrasul de cont este pentru contul bancar. Din aceasta scrisoare, fiecare participant afla, in fiecare an, cati bani a mai acumulat la fondul sau.
Singurul comision pe care participantii il vad in scrisoarea de informare anuala este comisionul retinut din contributie.
Comisionul lunar de administrare nu apare nicaieri in scrisoarea de informare, cu toate ca luna de luna, administratorul retine banii din contul participantilor.
Milioane de lei retinute din conturi fara explicatii
La prima vedere, neafisarea sumelor retinute sub forma comisionului de administrare nu inseamna mare lucru. E doar un comision de 0,05% pe luna! Cui ii pasa de cativa lei? In realitate, este vorba de sume care vor ajunge la cateva sute de euro pe an.
Baza de calcul a comisionului este suma totala acumulata de fondul de pensii. Pe masura ce trece timpul, sumele acumulate devin considerabile, astfel ca un comision de 0,05% va insemna o cheltuiala deloc de neglijat.
Acest comision va deveni in timp cel mai mare cost platit de participanti catre administratorii fondurilor de pensii.
In 2011, clientii au achitat peste 37 de milioane de lei sub forma acestui comision, conform datelor publicate de CSSPP, dar participantii nu au gasit in scrisoarea de informare anuala nicio o referire cu privire la acest comision.
Aceasta omisiune face imposibil pentru clientii ca sa cunoasca adevaratul cost al fondului de pensii.
Beneficiile unei informari corecte
Din acesta perspectiva, se impune imbuntatirea cadrului legal al sistemului de pensii private in zona cerintelor de transparenta. Prezentarea in scrisoarea anuala de informare a tuturor sumelor retinute de administrator din contul individual al clientului ar avea urmatoarele beneficii:
      -    permite consumatorilor sa compare mai corect serviciile financiare, deoarece costurile efectiv platite cu comisioanele sunt exprimate in sume absolute;
Este mult mai usor sa analizezi costurile fondului de pensii, atunci cand la sfarsitul anului poti vedea care este suma totala pe care ai platit-o sub forma de comisioane.
    
      -    permite consumatorilor sa inteleaga efectele comisioanelor asupra investitiilor;
Acest aspect este deosebit de important in cazul fondurilor facultative, deoarece in ultimii ani unii administratori au schimbat structura comisioanelor practicate: s-a redus comisionul din contributie (care este transparent evidentiat) si s-a majorat comisionul de administrare (care nu este evidentiat in extrasul de cont).
Scoaterea la vedere a acestui comision este in aceste conditii extrem de necesara, deoarece participantii vor putea observa in mod clar cum aceste comisioane erodeaza activul personal.
      -    face consumatorii mult mai atenti la valoarea banilor;
Atunci cand observi suma totala de bani pe care o platesti anual sub forma de comisioane, devii mult mai interesat de fondul de pensie.  Consumatorul va fi mai atent ca banii lui sa nu fie risipiti inutil si va analiza mai indeaproape performantele fondului de pensie pe viitor.
Daca tinem cont de gradul mare de indiferenta al populatiei fata de pensiile private, o astfel de transparenta nu poate fi decat binevenita.
Transparenta comisioanelor a impus reforme pe pietele dezvoltate
Afisarea transparenta a comisioanelor retinute de fondurile de pensii a generat dezbateri ample si a condus la reforme , in ultimii ani, in multe din tarile cu sisteme de pensii private dezvoltate.
In Australia, de exemplu, statul a initiat o reforma ampla in 2005, care a acoperit toata sfera fondurilor de investitii, inclusiv fondurile de pensii. In 2011, cadrul legal a fost imbunatatit, prin impunerea unor standarde in materie de prezentare a informatiilor.
In Statele Unite, autoritatile au inceput o investigatie in 2010 asupra modului in care sunt afisate comisioanele, ceea ce a condus la aparitia unor noi reguli de transparenta in februarie 2012. Conform noului cadru legal, participantii trebuie sa primeasca trimestrial un extras de cont, care prezinta toate comisioanele retinute de administrator din contul sau, exprimate in dolari.
De asemenea, demersuri in vederea imbunatatirii gradului de transparenta al comisioanelor au fost initiate in tari precum Marea Britanie, Suedia si Canada.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia