Pensii private: Strategii pe termen lung, servite ca inlocuitor de performanta

Fondurile de pensii private au obtinut anul trecut rezultate mediocre. Administratorii ne spun ca au strategii investitionale pe termen lung si nu ar trebui judecati prea aspru acum. Singura problema este ca strategiile actuale nu sunt construite pentru a genera randamente superioare in viitor, deoarece sunt excesiv de prudente.

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii private au toate motivele sa fie multumite. Administratorii fondurilor au muncit din greu anul trecut sa caute cele mai bune investitii pentru ei. Ghinionul a facut insa ca randamentul final pe 2012 sa fie cu putin peste 3%, cam cat a fost si inflatia.

Bursa a fost vinovata, ca a scazut cu aproape 20% pe final de an. Si cum administratorii au fost prevazatori, ei nu au alocat decat 10% din bani in actiuni listate, ceea ce le-a retezat cam cu 2% randamentul final. Adica, ar fi obtinut un randament senzational de 5%, daca actiunile nu ar fi intrat in declin. Daca aveau noroc si bursa crestea, poate egalau si dobanzile la depozitele bancare!

Dar nu-i nimic, ca isi vor lua revansa anul acesta, pentru ca ei “investesc pe termen lung”. Asa spune toata industria fondurilor de pensii. Deci, nu avem niciun repros.

La ce performante ne putem astepta in viitor?


Hai sa vedem insa cum vor putea genera fondurile castiguri mai mari in 2012!

Conform datelor publicate de CSSPP, portofoliul de investitii agregat al fondurilor avea urmatoarea structura la sfarsitul lui 2011:

-    88% din investitii sunt plasamente in instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare, obligatiuni municipale si ale institutiilor financiare internationale);
-    12% sunt plasamente in actiuni si fonduri mutuale.

Plasamentele in actiuni si fonduri mutuale depind de evolutia burselor, astfel ca pot genera performante superioare, daca va exista o conjunctura favorabila. Doar ca ponderea lor este prea mica pentru a avea un impact semnificativ.

Daca BVB isi revine la nivelul de la mijlocul lui 2011 (adica BET urca cu 20%), fondurile nu vor beneficia decat marginal, randamentul majorandu-se cu numai 2% (poate chiar mai putin, daca luam in calcul comisioanele de administrare ale fondurilor).

Cea mai mare parte a banilor este alocata in instrumentele cu venit fix. Asa cum le spune si numele, acestea genereaza “venituri fixe”, sub forma de dobanzi.

Daca tinem cont de tendinta de scadere a dobanzilor, atat la lei cat si la euro, presiunea asupra randamentelor va fi una de scadere. Sa nu uitam ca cea mai mare parte a banilor este directionata in titluri de stat. Iar asa cum arata datele, guvernul se imprumuta tot mai ieftin, astfel ca noile contributii colectate vor fi investite in conditiile unor dobanzi tot mai mici.

Prin urmare, scenariul optimist ar putea fi urmatorul: daca bursa urca cu vreo 20%, acest lucru va compensa scaderea veniturilor din dobanzi, iar fondurile ar putea spera la un randament anual de 5-6%!

Scenariul neutru: daca bursa stagneaza, randamentul ar putea fi 4-5%. Scenariul negativ ar fi sa vedem o performanta similara ca cea de acest an.

Din pacate, cam acestea pot fi asteptarile, daca tinem cont de actuala strategie pe termen lung a administratorilor. Riscuri mici si performante pe masura! 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus