Pensii private: Noua grila de grade de risc a intrat in vigoare. Afla cat de riscant este fondul tau!

Gradul de risc pe care il prezinta fiecare fond de pensii private obligatorii in parte va fi de acum calculat in functie de o formula mai complexa. In plus, si grila de departajare va fi diferita.


La inceputul lunii iulie au intrat in vigoare noile proceduri privind incadrarea in grade de risc a fondurilor de pensii private. Astfel, fiecarui fond de pensii private i se asociaza un grad de risc exprimat procentual si calculat zilnic, dupa noua formula prevazuta in normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Inainte de aplicarea noilor prevederi, acest grad era determinat in functie de nivelul de detinere a instrumentelor cu risc scazut ca procent din totalul activelor fondului, iar fondurile erau incadrate in categoriile grad scazut, mediu sau ridicat.

Acum, in functie de gradul de risc total, categoriile in care se vor incadra fondurile sunt Conservator, grad de risc de cel mult 10%, Echilibrat, grad de risc intre 10% si 25%, si Dinamic, cu grad de risc cuprins intre 25% si 50%.

Schimbarea nu a adus miscari in structura pietei. Din totalul de 9 fonduri prezente pe piata, 8 se incadreaza in clasa de fonduri echilibrate: Alico, BCR, AZT Viitorul Tau, BRD, Vital, Eureko, ING si Viva. Aceste fonduri faceau parte anterior din clasa de risc mediu.

Fondul Aripi, administrat de Generali, este momentan singurul fond dinamic disponibil. Initial, fondul se incadra in clasa de risc ridicat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus