Gradul de risc pe care il prezinta fiecare fond de pensii private obligatorii in parte va fi de acum calculat in functie de o formula mai complexa. In plus, si grila de departajare va fi diferita.
La inceputul lunii iulie au intrat in vigoare noile proceduri privind incadrarea in grade de risc a fondurilor de pensii private. Astfel, fiecarui fond de pensii private i se asociaza un grad de risc exprimat procentual si calculat zilnic, dupa noua formula prevazuta in normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Inainte de aplicarea noilor prevederi, acest grad era determinat in functie de nivelul de detinere a instrumentelor cu risc scazut ca procent din totalul activelor fondului, iar fondurile erau incadrate in categoriile grad scazut, mediu sau ridicat.
Acum, in functie de gradul de risc total, categoriile in care se vor incadra fondurile sunt Conservator, grad de risc de cel mult 10%, Echilibrat, grad de risc intre 10% si 25%, si Dinamic, cu grad de risc cuprins intre 25% si 50%.
Schimbarea nu a adus miscari in structura pietei. Din totalul de 9 fonduri prezente pe piata, 8 se incadreaza in clasa de fonduri echilibrate: Alico, BCR, AZT Viitorul Tau, BRD, Vital, Eureko, ING si Viva. Aceste fonduri faceau parte anterior din clasa de risc mediu.
Fondul Aripi, administrat de Generali, este momentan singurul fond dinamic disponibil. Initial, fondul se incadra in clasa de risc ridicat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News