top banner

Pensii ocupationale: noua prioritate a CSSPP

25 Aprilie 2013 | Autor: Marius Serban

CSSPP se grabeste sa promoveze introducerea pensiilor private ocupationale, desi nu exista niciun studiu care sa arate necesitatea acestor pensii private. Noua schema urmareste implicarea angajatorilor si sindicatelor in sistemul de pensii private. Conso.ro semnaleaza riscurile pentru salariati.
Desi mai are putin si se desfiinteaza, CSSPP lanseaza ideea ce sistemul de pensii private ocupationale reprezinta o necesitate pentru Romania. Presedintele Comisiei, Marian Sarbu, precizeaza intr-un buletin publicat de CSSPP ca “pensiile ocupationale au un viitor obligatoriu pentru Romania”.
Cum va functiona pensia ocupationala?
Conceptul pensiilor ocupationale presupune ca angajatorul si sindicatele sa fie implicate in asigurarea pensiilor pentru salariati. Acestia vor decide impreuna cu angajatii cum sa arate planul de pensie privata, care poate fi aplicat la nivel de companie sau de ramura.
Ulterior, angajatorul si salariatii vor selecta un administrator pentru fondul de pensie, cu care se va negocia direct nivelul contributiilor, comisioanele, modul de plata al contributiilor si strategia de investitii.
Acest sistem este o alternativa la fondurile de pensii facultative, astfel ca participarea salariatilor va fi tot optionala. 
Diferenta majora fata de fondurile facultative este ca sindicatul si angajatorul vor avea un cuvant de spus. Marian Sarbu sustine aceasta noua schema de pensii, prin urmatoarele argumente:
  • actualul sistem nu stimuleaza “in nicio forma” angajatorul pentru a contribui in numele salariatilor la fondurile de pensii;
  • prospectul schemei de pensii nu poate fi negociat in prezent, ci trebuie sa aderi la un prospect propus de administrator;
  • pensiile ocupationale pot prelua rolul de mecanism de economisire pe termen lung pentru fiecare ramura economica, in administrarea carora ar putea fi implicati angajatorii si sindicatele.
Propunere fara studiu de impact
Afirmatiile de mai sus nu sunt insa insotite de un studiu de impact care sa arate punctual de ce este necesara noua forma de pensii private.
Inainte de a analiza implicatiile acestor pensii, e bine de stiut ca sistemul de pensii private facultative a trezit un interes scazut pana acum, numarul participantilor fiind de numai 300.000.
Pentru 62% dintre participanti, contributiile sunt platite de catre angajator, ceea ce arata ca acest pilon se sprijina tocmai pe angajatori.
Angajatorii sunt stimulati si acum!
Presedintele CSSPP, Marian Sarbu sustine in mod incorect ca angajatorii nu sunt stimulati “in niciun fel” prin acest sistem.
Dimpotriva, ei beneficiaza de o deducere de 400 euro pe an/salariat din contributiile platite la pensiile facultative. Mai mult, chiar asociatia de profil a administratorilor de fonduri a semnalat ca este mai eficient pentru companii, din punct de vedere fiscal, sa vireze contributii la pensia facultativa decat sa acorde prime salariale.
Aparitia pensiilor ocupationale va face probabil ca unii angajatori sa renunte la pensiile facultative pentru a migra la pensiile ocupationale. Pentru ei, efortul fiscal ca fi acelasi, doar ca vor avea un cuvant de spus.
Noile joburi pot veni la pachet cu card de salariu si fond de pensie
E prematur sa spunem ca acest lucru va fi benefic pentru salariat, doar pentru ca se va putea negocia prospectul cu administratorul. Este suficient sa ne uitam la experienta anterioara pentru a semnala cateva disfunctionalitati posibile.
Plata salariilor pe card are o importanta mult mai mica pentru angajatori, insa multi refuza sa vireze salariile in conturile dorite de salariati. Astfel, de multe ori, atunci cand schimbi locul de munca esti obligat sa deschizi si un cont bancar.
Nu este exclus ca la fel sa se intample si cu pensia ocupationala. Salariatul s-ar putea sa fie constrans  sa schimbe fondul de fiecare data cand isi schimba locul de munca, chiar daca legea va interzice astfel de practici. Este posibil ca multi sa fie chiar indiferenti la ce fond participa, asa cum se intampla la scara larga deja pe Pilonul II.
Comisioanele fondurilor ar putea fi chiar mai mari
Un alt aspect important este ca fondurile de pensii ocupationale vor avea un numar mult mai mic de participanti. Daca o companie isi infiinteaza un fond de pensii, numarul participantilor va fi limitat la numarul angajatilor.
Acest lucru are un impact foarte mare asupra comisioanelor de administrare. Prin acestea, administratorul isi recupereaza costurile fixe pe care suporta de la participanti. Daca numarul lor este mic, atunci fiecare participant va plati comisioane mai mari.
Semnale exista si acum, atunci cand comparam Pilonul II cu Pilonul III. Fondurile obligatorii atrag un numar foarte mare de participanti, astfel ca au comisioane de pana la 2 ori mai mici decat fondurile de pensii facultative.
Comisionul din contributie este 2,5% in Pilonul II, dar ajunge la aproape 5% in Pilonul III. Comisionul din activ este de 0,6% pe an in Pilonul II si urca pana la 2% pe an in Pilonul III.
Acesta este si unul din motivele pentru care fondurile de pensii facultative genereaza constant randamente mai mici decat cele obligatorii. Schemele de pensii ocupationale vor avea probabil comisioane si mai mari, deci performantele lor pleaca din start cu un handicap.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia