Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Pensia privata, neglijata in continuare


Statul vrea sa paseze, din nou, intrarea in normalitate in privinta contributiilor la Pilonul II de pensii. Desi anul viitor, conform Legii, contributia la pensiile private obligatorii administrate privat ar trebui sa ajunga la 6%, proiectul de buget, anuntat de fostul ministru al Finantelor,  prevede doar o majorare de 0,5 puncte, la 5,5%.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita noului Guvern sa respecte legea in vigoare si angajamentele fata de Comisia Europeana si sa majoreze, in 2016, contributia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participantilor, conform calendarului legal de contributii.

Contributia la Pilonul II a fost, in anul 2008 cand a fost introdus acest sistem, de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu cate 0,5 puncte in fiecare an, timp de 8 ani, astfel incat in 2016 sa ajunga la maximul prevazut de lege, de 6%. Dar, in 2009, din cauza crizei financiare, contributia a fost inghetata, asa ca s-a ramas cu un an in urma.

Insa, APAPR atrage atentia asupra faptului ca angajamentul de a creste contributia pentru Pilonul II la 6% in 2016 a fost luat de Romania si prin Programul de Convergenta 2015 — 2017 trimis Comisiei Europene in primavara acestui an.

„Nerespectarea acestor angajamente ar dezavantaja atat cei aproape 6,5 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri de pensii, cat si sistemul in ansamblu. De la lansare si pana in prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, consideram ca reforma trebuie sa continue in sistemul de pensii, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contributie de 6% pentru Pilonul II in 2016”, se mai spune in document.

In prezent, contributia virata la Pilonul II de pensii este de 5%.

Romanii au in conturile de Pilonul II, in medie, 1.200 de euro

Cei care au intrat in sistem inca de la inceput, din 2008, si au avut contributii in fiecare luna, au ajuns sa detina, in medie, un cont de pensie de 5.300 lei (aproximativ 1.200 de euro), la finalul lunii septembrie 2015. Insa doar 3,19 milioane de participanti intrunesc aceasta conditie. Ceilalti, fie au avut contributii sporadice, fie deloc.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active de 23,07 miliarde de lei (5,22 miliarde de euro) la finalul lunii septembrie 2015, mai mult cu 29,8% fata de aceeasi perioada a anului 2014 si cu 20,7% comparativ cu decembrie anul trecut.

Numarul de participanti a crescut, in ultimele 12 luni, cu 4,13%, la 6,46 milioane. Contributia medie la nivelul participantilor a fost de 110,29 lei, in urcare cu 22,75% fata de septembrie 2014.


Distribuie articolul
Alte articole

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

Citeste mai mult

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

Citeste mai mult

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

Citeste mai mult

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.

Citeste mai mult