top banner

Pensia privata este folosita ca momeala pentru vanzarea de asigurari de viata

02 Martie 2011 | Autor: Marius Serban

Interesul populatiei pentru pensiile private este speculat de unele societati de asigurare, care incearca sa le vanda clientilor asigurari de viata cu componenta investitionala, promovand mesaje confuze. Conso.ro te ajuta cum sa distingi cele doua produse, astfel incat sa nu cumperi ce vrea agentul de vanzari, ci ceea ce tu ai nevoie!
Modificarile legislative intervenite in zona pensiilor de stat din ultima vreme au crescut interesul populatiei pentru pensiile private, ca solutie complementara pentru obtinerea unor venituri mai mari la batranete.
Anumite societati de asigurare au dorit sa profite de actuala conjunctura, pentru a vinde mai multe asigurari de viata. In acest scop, ele prezinta clientilor produsele de asigurare unit-linked ca o solutie pentru obtinerea unor venituri suplimentare la pensie.
Asa cum Conso.ro a mai aratat, fondurile de pensii private reprezinta o solutie mai buna pentru client decat asigurarea de viata cu componenta investitionala, in vederea asigurarii unei pensii mai mari.
Pentru agentii de vanzari ai companiilor de asigurare, situatia este opusa. Comisioanele pe care le incaseaza atunci cand vand asigurari de viata sunt, de regula, mai mari decat cele pe care le incaseaza daca un client doreste sa participe la un fond de pensie facultativa. Astfel ca sunt tentati sa promoveze produsul care le genereaza venituri mai mari.
Cum se identifica un fond de pensii?
Prin urmare, ca sa nu cumparati din greseala un produs nedorit, este bine sa va informati atent, inainte
de a semna documentele.
E bine de stiut ca fondurile de pensii private functioneaza pe baza unui prospect, unde este detaliata strategia de investitii. Prin urmare, solicitati agentului de vanzari acest document, pe care este obligat vi-l puna la dispozitie, conform legii.
In plus, fondurile de pensii nu ofera niciodata si asigurari de viata pentru participanti, iar denumirea fondului include intotdeauna sintagma “fond de pensii facultative”.
Nu in ultimul rand, documentul ce trebuie semnat este diferit in cele doua cazuri: inscrierea la un fond de pensie privata se face prin semnarea unui act de aderare, in timp ce asigurarea de viata se incheie prin semnarea unei polite de asigurare.
Scrisoarea anuala de informare va avertiza participantii
Mesajele confuze promovate de unele societati de asigurare au atras si atentia Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care intentioneaza sa ia masuri in acest sens.
CSSPP a propus administratorilor de fonduri de pensii private ca in scrisoarea anuala de informare sa se includa urmatoarea precizare: “O distinctie clara trebuie facuta intre pensiile private, prezentate mai sus, si produsele financiare cu componenta de acumulare ale societatilor de asigurari, care pot acoperi suplimentar nevoia de venituri la varsta pensionarii. Pensiile private si asigurarile de viata cu componenta de acumulare (sau investitionala) sunt asadar produse financiare diferite, se supun unor legi diferite si sunt reglementate, supravegheate si controlate de autoritati publice diferite”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia