top banner

Pensia privata, din nou in pericol de nationalizare

03 Aprilie 2017 | Autor: Conso

Nationalizarea pensiilor private obligatorii revine in discutie dupa ca, de doi ani incoace, contributia la acest sistem a fost aproape inghetata. Anul trecut, majorarea a fost de doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, desi in 2016 ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariul brut, iar anul acesta a fost mentinuta la acelasi nivel.
Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a declarat, recent, ca Guvernul ia in calcul nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, in opinia sa, la injumatatirea pensiei in anul 2040 la aproximativ 17% din salariul mediu in 2040.
Ce ar insemna confiscarea pensiei private pentru contributori?
"Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice. Conform unei modelari facute de un studiu al Expert Forum, evolutia pensiilor in cazul nationalizarii pilonului II, pe termen mediu si lung, este urmatoarea: 2032- pensiile vor fi mai mici cu o treime fata de evolutia normala, fara nationalizare; 2040: pensia medie va reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Ca sa va faceti o imagine pensia medie in 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3131 lei. Deci, pensia medie este aproximativ 30% din salariu mediu pe economie. Daca pilonul II se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adica, in momentul de fata, ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei", mai spune Catalin Predoiu.
Directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, scria recent, pe blogul sau, ca nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe in cel putin doua planuri: lasarea si in viitor a pensionarilor la cheremul unui stat din ce in ce mai sarac si vaduvirea economiei nationale de importante fonduri de dezvoltare. “Nu pot decat sa doresc decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga”, a explicat Craciun.
Mai mult, in opinia sa, presiunea asupra sistemului public nu va face decat sa creasca in perioada urmatoare, intr-un ritm mai accelerat decat in restul Europei, din cauza generatiei „decreteilor”.
“Pensionarea lor va duce peste 12-15 ani la o explozie a numarului de beneficiari, ale caror pensii vor fi platite de un numar de doua ori mai mic de persoane active. Din acest motiv, pensiile publice nu numai ca vor reprezenta probabil aproximativ 30-40% din veniturile la pensionare, dar vor fi si semnificativ mai mici decat totalitatea sumelor retinute de-a lungul vietii pentru plata asigurarilor sociale”, a mai spus Craciun.
In aceste conditii, Craciun sustine ca Pilonul II va avea un rol esential peste 12-15 ani la compensarea scaderii pensiilor publice si care, pana in momentul de fata, a strans aproximativ 32 de miliarde de lei, toti banii fiind alocati nominal in conturi pentru fiecare dintre cei 6,8 milioane de participanti.
Cati bani s-au strans pana acum in conturile Pilonului II?
Valoarea medie a unei unitati de fond in sistemul de pensii private obligatorii a ajuns, la finalul anului trecut, la 21,57 lei, cu 3,3% peste nivelul intregistrat la jumatatea anului trecut.
Conform celor mai recente date publicate de de Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAP), la sfarsitul lui 2016, numarul total de participanti la sistem era de 6,8 milioane. Fiecare dintre ei isi poate calcula pensia inmultind numarul de unitati de fond cu valoarea unei unitati, sau poate astepta scrisoarea primita de la fondul la care este inscris. Fondurile sunt obligate sa trimita aceste informari o data pe an.
Activele nete totale ale fondurilor private obligatorii se ridicau, la finalul anului trecut, la 31,46 miliarde de lei. Cea mai mare parte a banilor stransi din contributii sunt investiti de fondurile de pensii in titluri de stat (64,6%), urmate de plasamentele clasice in depozite bancare (7,1%) si de obligatiuni corporative (3,3%).
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ian 2021 | Pensii
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iun 2020 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia