Pensia privata, din nou in pericol de nationalizare

Nationalizarea pensiilor private obligatorii revine in discutie dupa ca, de doi ani incoace, contributia la acest sistem a fost aproape inghetata. Anul trecut, majorarea a fost de doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, desi in 2016 ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariul brut, iar anul acesta a fost mentinuta la acelasi nivel.

Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a declarat, recent, ca Guvernul ia in calcul nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, in opinia sa, la injumatatirea pensiei in anul 2040 la aproximativ 17% din salariul mediu in 2040.

Ce ar insemna confiscarea pensiei private pentru contributori?

"Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice. Conform unei modelari facute de un studiu al Expert Forum, evolutia pensiilor in cazul nationalizarii pilonului II, pe termen mediu si lung, este urmatoarea: 2032- pensiile vor fi mai mici cu o treime fata de evolutia normala, fara nationalizare; 2040: pensia medie va reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Ca sa va faceti o imagine pensia medie in 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3131 lei. Deci, pensia medie este aproximativ 30% din salariu mediu pe economie. Daca pilonul II se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adica, in momentul de fata, ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei", mai spune Catalin Predoiu.


Directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, scria recent, pe blogul sau, ca nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe in cel putin doua planuri: lasarea si in viitor a pensionarilor la cheremul unui stat din ce in ce mai sarac si vaduvirea economiei nationale de importante fonduri de dezvoltare. “Nu pot decat sa doresc decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga”, a explicat Craciun.

Mai mult, in opinia sa, presiunea asupra sistemului public nu va face decat sa creasca in perioada urmatoare, intr-un ritm mai accelerat decat in restul Europei, din cauza generatiei „decreteilor”.

“Pensionarea lor va duce peste 12-15 ani la o explozie a numarului de beneficiari, ale caror pensii vor fi platite de un numar de doua ori mai mic de persoane active. Din acest motiv, pensiile publice nu numai ca vor reprezenta probabil aproximativ 30-40% din veniturile la pensionare, dar vor fi si semnificativ mai mici decat totalitatea sumelor retinute de-a lungul vietii pentru plata asigurarilor sociale”, a mai spus Craciun.

In aceste conditii, Craciun sustine ca Pilonul II va avea un rol esential peste 12-15 ani la compensarea scaderii pensiilor publice si care, pana in momentul de fata, a strans aproximativ 32 de miliarde de lei, toti banii fiind alocati nominal in conturi pentru fiecare dintre cei 6,8 milioane de participanti.

Cati bani s-au strans pana acum in conturile Pilonului II?

Valoarea medie a unei unitati de fond in sistemul de pensii private obligatorii a ajuns, la finalul anului trecut, la 21,57 lei, cu 3,3% peste nivelul intregistrat la jumatatea anului trecut.

Conform celor mai recente date publicate de de Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAP), la sfarsitul lui 2016, numarul total de participanti la sistem era de 6,8 milioane. Fiecare dintre ei isi poate calcula pensia inmultind numarul de unitati de fond cu valoarea unei unitati, sau poate astepta scrisoarea primita de la fondul la care este inscris. Fondurile sunt obligate sa trimita aceste informari o data pe an.

Activele nete totale ale fondurilor private obligatorii se ridicau, la finalul anului trecut, la 31,46 miliarde de lei. Cea mai mare parte a banilor stransi din contributii sunt investiti de fondurile de pensii in titluri de stat (64,6%), urmate de plasamentele clasice in depozite bancare (7,1%) si de obligatiuni corporative (3,3%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus