OECD: Cum stau fondurile de pensii din Romania la randament?

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a publicat un studiu cu privire la randamentele fondurilor private de pensii. Acesta releva faptul ca randamentul anual scade, insa cumulat pe ultimii 9 ani suntem pe locul doi.

Potrivit OECD, fondurile de pensii private din Romania (Pilonul II si III) s-au clasat pe locul noua anul trecut in topul celor mai performante fonduri din Europa cu un randament real de 5%.

In comparatie cu anul 2015, fondurile de pensii private din Romania au pierdut o pozitie in clasament.

Cele mai bune randamente au fost obtinute anul trecut de fondurile de pensii private din Polonia si din Irlanda, ambele aducand participantilor un castig real de peste 8%.

Dintre tarile din regiune, tara noastra este depasita de Croatia, cu un randament de 7,6% in 2016, Slovenia, cu 6,9%, Macedonia, cu 6,1% si Serbia, cu 5,8%.

La polul opus, fondurile de pensii private din Cehia au avut un castig real negativ anul trecut de 1,2%, in timp ce fondurile din Islanda au inregistrat un randament negativ de -0,3%.

Randamente reduse s-au inregistrat si in Letonia, cu 0%, Estonia, cu 1%, Slovacia, cu 2,5% si Lituania.

Daca luam insa in calcul randamentul generat participantilor de la infiintare pana anul trecut, Romania se pozitioneaza pe locul doi in Europa, cu un castig mediu real si anualizat in perioada 2008-2016 de 6,8%. Randamentul fondurilor de pensii private din Romania este depasit doar de fondurile de pensii din Croatia, care au raportat un randament anualizat de 9,6%.

Cea mai slaba evolutie a fondurilor private de pensii in ultimii noua ani s-a inregistrat in Irlanda, unde randamentul a fost de minus 7,6%. Randamente negative, insa de o amploare mai mica, au avut si fondurile de pensii din Estonia, Letonia, Slovacia, Malta si Cehia in aceasta perioada.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus