Noul Guvern isi incepe activitatea cu declaratii si intentii controversate

Noul Guvern vine si cu alte reguli de guvernare, unele contrare vechilor promisiuni. Printre altele, s-a reluat tema desfiintarii Pilonul II de pensii, anuntata chiar in Parlament de noul ministru al Finantelor Publice, Ionut Misa. Ulterior, insa, acesta a retras declaratia.

Comunicatul prin care noul ministru a negat afirmatiile a venit dupa ce premierul, Mihai Tudose si presedintele PSD, Liviu Dragnea, au dezmintit informatia. Insa a fost suficient sa creeze tensiuni in mediul de business.
 
Pilonul II administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, iar banii acumulati urmeaza sa fie returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat, a declarat Misa, initial.
 
Misa a mai spus ca fondurile de pe Pilonul II nu sunt suficient de performante
 
Acesta sustine ca masura nu reprezinta o nationalizare a pensiilor private.
 
“Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului”, a explicat Misa.
 
Potrivit acestuia, masura va fi luata in contextul in care beneficiile Pilonului II nu sunt atat de mari, iar comisionele incasate de fondurile din Pionul II sunt consistente.
 
“La nivelul Pilonului II de pensii astazi sunt acumulate 40 miliarde de lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna", a spus Misa.
 
La cateva ore, insa, ministrul Finantelor a retras afirmatiile, printr-un comunicat de presa. El a spus ca nu a declarat ca va sustine desfiintarea Pilonului ll, ci doar a raspuns unei intrebari care "probabil, a fost interpretata gresit". Totodata noul ministru a spus ca nici nu ar fi putut face o astfel de previziune si regreta "confuzia creata".
 
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active in valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, in crestere cu 34,14% fata de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). La acea vreme, in sistem sunt inrolati 6,904 milioane de participanti.
 
Impozit global pe venit si pe cifra de afaceri la firme
 
Pe de alta parte, noul program de guvernare depus in Parlament de Guvernul Tudose prevede schimbari majori de fiscalitate, printre cele mai importante fiind taxarea companiilor la cifra de afaceri, in loc de profit, impozitul global pentru persoanele fizice, cu cote de 0 si 10%, dar si o taxa de solidaritate pe care ar urma sa o plateasca, din 2018, cei cu venituri ridicate.
 
De asemenea, salariul minim urmeaza sa creasca la 2.000 lei anul viitor (fata de varianta anterioara de 1.510 lei) si sa ajunga la 3.000 de lei in 2020 (de la 1.750 de lei in vechiul program).
 
Pe de alta parte, programul nou de guvernare amana reducerea TVA de la 19% la 18% de la 1 ianuarie 2018 pentru 1 ianuarie 2019.
 
"Punctul de pensie va creste un urmatorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 - 1.100 de lei, la 1 aprilie 2019 - 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 - 1.400 lei si la 1 octombrie 2020 - 1.775 lei", arata documentul mentionat.
 
Reducerea TVA la 18% se amana
 
De asemenea, pensia minima urmeaza sa creasca la 650 lei de la 1 ianuarie 2018.
 
In acelasi timp, PSD renunta, in programul nou, la introducerea cotei 0% de TVA pentru locuinte, dar extinde cota de 5% si la alte categorii de locuinte.
 
Asadar, noul program de guvernare este, mai degraba, axat pe atragerea cat mai multor bani la buget si mai putin pe masuri de relaxare fiscala.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus