Noi presiuni pe Pilonul II! Ce scenarii se vehiculeaza?

Pilonul II de pensii, din nou in tensiune. Nici dupa ce au redus contributia de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, guvernantii nu sunt multumiti si lanseaza noi scenarii defavorabile sistemului. Insa, ca si anul trecut, nu exista o pozitie unitara si, cu atat mai putin, un plan oficial asumat.

Varianta cel mai des vehiculata este cea potrivit careia contributorii vor fi chemati sa opteze daca raman la Pilonul II sau trec la Pilonul I. Care va fi cadrul in care se realizeaza aceasta optiune, ce se intampla cu banii acumulati in conturile private pana in  prezent (daca se opteaza pentru Pilonul I), care vor fi contributiile virate la Pilonul II (daca vor mai fi), daca se opteaza pentru aceasta varianta ...sunt doar cateva din intrebarile care, pana in acest moment, nu au un raspuns.


In acest context, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a solicitat autoritatilor sa prezinte in mod transparent si responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii si sa raspunda solicitarilor repetate de a initia un dialog institutional cu toate partile implicate in aceasta dezbatere.

Asociatia mai cere autoritatilor sa prezinte public si sa justifice intentiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel incat fiecare participant la Pilonul II sa poata decide in mod constient si informat cu privire la siguranta sa financiara in viitor.

"APAPR considera ca vehicularea in spatiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio institutie creeaza confuzie si neincredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei intregi generatii de angajati din mediul public si privat. Luand in considerare faptul ca siguranta financiara a 7 milioane de romani va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR isi exprima inca o data in mod public invitatia la dialog si consultare publica cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guverneaza activitatea decizionala in Romania", se arata intr-un comunicat al Asociatiei. in comunicatul transmis vineri de APAPR, asociatie care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private.

In 12 aprilie, premierul Viorica Dancila a anuntat pregatirea unui „cadru nou” pentru Pilonul II de pensii, afirmand ca „nicio persoana nu va avea o pensie diminuata de la stat daca contribuie la pilonul II de pensii”.

Insa aceeasi promisiune a fost facuta si cand s-a taiat contributia de la 5,1% la 3,75% (ca suma neta virata in contul fiecarui contribuabil nu va scadea), fapt care a fost infirmat de primele contributii virate in acest an.

Premierul a anuntat tot atunci formarea unei „echipe” care va discuta cu administratorii de pensii private si cu reprezentantii beneficiarilor „pentru a crea un cadru nou, european”.

Ce spune opozitia de intentia Guvernului?

Reprezentantii opozitiei sustin, insa, ca Guvernul pregateste masuri extrem de dure la adresa Pilonului II.

Senatorul PNL, Florin Citu, a declarat recent ca “informatia care circula in prezent in acest sector este ca se lucreaza la un proiect de lege care va reduce contributia virata catre Pilonul II de la 3,75% in prezent la 0, in partea a doua a acestui an".

La randul sau, deputatul USR Claudiu Nasui sustine ca, in cazul in care Guvernul va ataca Pilonul II, vor urma reactii care vor afecta pe toata lumea, inclusiv pe actualii pensionari, iar Romania ar putea fi actionata in instante internationale. In plus, veniturile statului vor scadea.

Acesta a reamintit avantajele Pilonului I comparativ cu pensia de stat. Printre acestea se numara faptul ca, in primul caz, sumele virate se acumuleaza in contul contribuabilului, la care se adauga randamentul obtinut, in timp ce pensia de stat se stabileste prin decizie guvernamentala si se bazeaza pe redistribuire (deci depinde de cati cotizanti exista la momentul pensionarii si cu ce sume contribuie acestia). Un alt avantaj al pensiei private consta in faptul ca contribuabilul este proprietar pe suma acumulata in cont si o poate lasa mostenire. 

Claudiu Nasui a realizat si un calcul din care reiese ce pensie ar avea un contribuabil daca toata contributia i s-ar vira la Pilonul II.

"Daca am fi platit la Pilonul II toata contributia pentru pensii, tot CAS-ul retinut oamenilor, cu un randamant de 4%, deci jumatate din cel pe care il are acum Pilonul II, cu speranta de viata de acum, cu aceeasi perioada de cotizare, un roman cu salariu mediu ar fi avut o pensie de 5.000 de lei", a punctat Nasui.

Cei care ar opta pentru Pilonul II vor fi decurajati

Referitor la intentia Guvernului de a cere contribuabililor sa aleaga intre Pilonul I si Pilonul II, Nasui este de parere ca autoritatile vor face in asa fel incat cei care ar opta pentru pensia privata sa fie descurajati sa o faca.

“Ma astept ca aceia care vor sa ramana in Pilonul II sa fie obligati sa parcurga o birocratie, cozi, hartii anuale, lunare”, a punctat deputatul USR.

Totodata, Nasui a demontat, din nou, ideea de randament la Pilonul I de pensii.

“Asta e o aberatie economica. Pilonul I nu are cum sa aiba randament, pentru ca randament nu poate avea decat o investitie, iar Pilonul I nu are investitii. El poate avea doar populism care sa mareasca punctul de pensie”, a mai spus Nasui.

In opinia sa, Guvernul ar trebui mai degraba sa desfiinteze pensiile speciale, decat Pilonul II pentru ca la pensiile speciale merg 8,1 miliarde de lei pe an, iar la Pilonul II numai 7,3 miliarde de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus