top banner

Ministerul Muncii publica proiectul privind plata pensiilor private

13 Decembrie 2010 | Autor: Marius Serban

De aproape 3 ani, populatia acumuleaza bani la fondurile de pensii in vederea obtinerii unei pensii private. Modul ei de plata este pentru prima oara facut public, in cadrul unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii. Afla mai departe cum se vor plati pensiile private, obligatorii si facultative.
In prezent, populatia plateste lunar contributii catre fondurile de pensii private (obligatorii si facultative). Acesti bani sunt investiti de administratori, pentru a genera profit pentru participanti, pana in momentul pensionarii acestora. La final, suma acumulata este pusa la dispozitia clientilor pentru a-si cumpara o pensie privata.
Conform proiectului de lege elaborat de Ministerul Muncii, administratorul va notifica participantii cu 30 zile inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare ca este momentul sa isi faca pregatirile necesare pentru a beneficia de pensie privata.
In acest scop, el va trebui sa mearga la o institutie special abilitata in acest scop, denumita furnizor de pensii private, ca sa solicite o oferta de pensie privata. In functie de sumele acumulate la fondul de pensie (obligatoriu si facultativ), furnizorul ii va face o oferta cu privire la nivelul pensiei.
Optiuni de plata a pensiei viagere
Clientul va avea de ales intre diverse modalitati de plata a pensiei:
  • Anuitate viagera pentru o singura persoana - plata unei sume lunare fixe pana la decesul membrului;
  • Anuitate viagera pentru o singura persoana plus o perioada certa - plata unei sume lunare fixe pana la decesul membrului sau pana la expirarea unei perioade certe prevazute in contract;
  • Anuitate viagera cu componenta de supravietuitor - plata unei sume lunare fixe pana la decesul membrului si dupa aceea, sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor pana la varsta de majorat.
Valoarea pensiei private trebuie sa fie o suma fixa si nu variabila. Ea poate fi indexata anual cu o rata fixa prestabilita, astfel incat sa tina pasul cu inflatia, de exemplu.
Ce se intampla daca suma acumulata nu este suficient de mare?
In cazul in care suma acumulata nu este suficienta pentru plata unei rente viagere, furnizorul este obligat sa ii propuna clientului o pensie privata pe o perioada de 5-10 ani. Daca si in acest caz, suma nu este indeajuns de mare, singura solutie este plata intregii sume acumulate la fondul de pensii sub forma unei singure transe.
Furnizorul de pensie privata poate fi schimbat pe parcurs, daca trec cel putin 2 ani de la data aderarii.
Toate persoanele care au contribuit la fondurile de pensii private sunt obligate sa aleaga un furnizor de pensie privata, daca au indeplinit conditiile legale de pensionare. O persoana poate amana decizia pana la varsta de 70 ani, cand va fi automat repartizata din oficiu la un furnizor, daca nu a optat pentru niciunul pana la acea data.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia