Guvernul a aprobat normele metodologice de recalculare a pensiilor speciale, cu exceptia celor ale magistratilor, pentru a respecta decizia Curtii Constitutionale.
Premierul Emil Boc a declarat ca pana la 1 septembrie vor fi recalculate 6.250 de pensii ale parlamentarilor, functionarilor parlamentari, personalului diplomatic si consular, personalului aeronautic civil navigant profesionist din navigatia civila, precum si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.
“A fost un angajament al Guvernului ca vom recalcula pensiile speciale si ca in Romania nu vom mai avea pensii care sa nu aiba la baza principiul contributivitatii. In consecinta, vor disparea acele pensii uriase de sute de milioane lei”, a precizat Boc.
Guvernul a adoptat si un act normativ pentru recalcularea pensiilor militare de stat, pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. Masura va reduce veniturile pentru aproximativ 168.000 de persoane incepand cu ianuarie 2011. Pensiile militarilor mai mici de 3.000 lei nu vor fi recalculate.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii
Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
24 Mai 2018 | Fonduri de pensii
Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?
21 Mai 2018 | Fonduri de pensii