top banner

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

30 August 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II. 
Printr-un proiect de norma aflat in consultare publica in intervalul 24 august-2 septembrie, ASF doreste sa impuna mai multa transparenta fondurilor de pensii in ceea ce priveste tranzactiile derulate de acestea. 
In contextul actual, in care pietele financiare din Uniunea Europeana sunt marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice, precum si de un nivel in crestere al riscului de piata, Autoritatea de Supraveghere Financiara isi propune sa se implice in analizarea modului in care administratorii procedeaza pentru limitarea efectelor volatilitatii din pietele financiare asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private, precum si a modului in care acestia adopta masurile necesare pentru protejarea activelor participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private. 
Pentru a avea o imagine cat mai clara si mai actuala a operatiunilor de investire si dezinvestire efectuate cu activele fondurilor de pensii private, ASF doreste ca suplimentar informatiilor raportate pana in prezent de catre societatile de administrare, printre raportari sa se regaseasca si o situatie a tranzactiilor efectuate, care sa reflecte diferentele de valoare pozitive sau negative ale instrumentelor financiare din portofoliu. 
Totodata, pentru urmarirea evolutiei valorii activelor care acopera provizionul tehnic, se impune cresterea frecventei de raportare de la frecventa lunara, la frecventa saptamanala, situatie transmisa atat de catre administrator, cat si de catre depozitar. 
Guvernul vrea sa elimine comisionul pe contributiile participantilor
Printr-un proiect de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere publica pana pe 31 august Guvernul (prin Ministerul Muncii și Solidaritatii Sociale) isi propune sa elimine comisioanele percepute de fondurile de pensii private asupra contributiile platite de participanti, acestia urmand sa achite doar comisioanele de administrare aplicate asupra activelor nete acumulate. 
Autoritatile isi motiveaza propunerea sustinand  ca taxand contributiile se obtine o diminuare nejustificata a valorii acumulate in fondurile de pensii, o taxare ce nu reflecta in niciun fel calitatea administrarii respectivului fond de pensii. 
In prezent, la Pilonul II participantilor li se retine un comision de cel mult 0,5% din contributiile platite si unul de administrare, de cel mult 0,07% pe luna din activul net acumulat. 
La Pilonul III costurile sunt chiar mai mari, poate justificate de faptul ca aici aderarea este benevola-comision de maxim 5% pe contributiile platite inainte de convertirea lor in unitati de fond si un comision de administrare de maxim 0,2% pe luna din activul net.
Cum afli la ce fond de pensii ai fost repartizat
Sunt persoane care nu au optat pentru un fond anume din cele 7 care administreaza banii romanilor din Pilonul II (fonduri de pensii private obligatorii) si au fost repartizati aleatoriu. Chiar daca au fost notificati la un moment dat, este foarte posibil sa fi uitat intre timp la ce fond de pensii merg contributiile de 3,75% din cota de CAS retinuta de angajator. 
Autoritatea de Supraveghere Financiara a pus la dispozitie celor interesati sa afle numele fondului de pensii la care participa posibilitatea de a afla instantaneu acest lucru, completand doar numele, prenumele, CNP-ul si acordul prelucrarii datelor cu caracter personal. 
Accesand acest link puteti afla numele fondului de pensii si datele de contact ale administratorului. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ian 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia