Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

“Am introdus o noua obligatie care ii revine angajatorului: sa informeze salariatul, in momentul angajarii, cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Cred ca este mai important sa punem accent mai mare pe aceasta componenta de informare si constientizare a angajatilor ca au aceasta optiune, astfel incat sa poata sa isi decida singuri viitorul, alegand constient in loc sa fie repartizati aleatoriu de catre sistem” clarifica intr-o postare pe Facebook saptamana trecuta, ministrul Muncii, Raluca Turcan.  

Repartizarea aleatorie a depasit 99% in 2020

Initiativa autoritatilor vine in contextul in care aderarea la un fond de pensii a devenit o chestiune lasata in seama aleatoriului, cei mai multi participanti alegand sa nu opteze explicit pentru unul sau altul dintre fondurile de pensii din Pilonul II. 

Daca in urma cu 10 ani rata de distributie aleatorie a participantilor oscila in jurul a 80%, procentul a continuat sa creasca ajungand la 99% la finalul primului trimestru din 2020. 

Astfel, potrivit datelor ASF, din cele peste 64.000 persoane intrate in sistemul pensiilor administrate privat din Pilonul II in primul trimestru al anului trecut, 63.600 fusesera repartizate aleatoriu. 

De unde vine dezinteresul participantilor?

Pe de-o parte, poate fi vorba de comoditate, cata vreme aderarile la fondurile private de pensii se fac prin prezenta fizica, fata in fata, nefiind inca posibila online, cu ajutorul semnaturii electronice. 

Pe de alta parte, e posibil ca o parte dintre participanti sa minimalizeze valoarea contributiilor (3,75% din salariul lunar), mai ales daca au venituri apropiate de salariul minim pe economie, si sa nu considere necesar ca merita efortul de a cauta cel mai bun administrator pentru acestea. 

Nu in ultimul rand, faptul ca nu exista diferente notabile intre politica de comisioane si investitii ale celor 7 fonduri intre care se poate opta la Pilonul II (grosul plasamentelor este reprezentat de titlurile de stat) si nici o concurenta acerba intre ele pentru atragerea de noi participanti, duce la lipsa de interes a noilor intrati in sistem. 

Cu siguranta insa ca dezinteresul participantilor este si un efect al lipsei de informare in legatura cu posibilitatea de a opta, in termen de 4 luni de la prima plata a contributiilor de asigurari sociale, pentru un fond de pensii private obligatoriu. Iar tocmai acest lucru va fi acum suplinit prin modificarea operata de Ministerul Muncii.

Masura a fost solicitata de consumatori si administratori

Grupului Consultativ de Dialog Permanent în domeniul protec?iei consumatorilor de servicii financiare nonbancare (GCDP) si-a asumat la inceputul anului trecut o opinie redactata de reprezentantii consumatorilor (AURSF) si ai administratorilor de fonduri private de pensii (APAPR).

Opinia pledeaza pentru alegerea informata a fondului de pensii si se solicita modificarea Ordinului Ministerul Muncii nr. 64/2003, prin introducerea unei prevederi prind informarea noilor salariati de catre angator cu privire la aderarea la un fond de pensii private. 

In plus, Grupul Consultativ propunea un model de informare  in care se explica modalitatea de aderare, modul in care se pot afla performantele din trecut ale fondurilor, prospectul acestora, ce se intampla daca nu se opteaza explicit pentru un fond anume in primele 4 luni de la angajare (repartizarea aleatorie), ce se intampla cu banii, cum sunt administrati, cum se primeste in final o pensie in urma acumularii cotizatiilor, etc. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus