Fondurile de pensii vor investi mai mult pe pietele externe daca BVB nu se flexibilizeaza

Fondurile de pensii private vor merge fortat pe pietele internationale sa faca investitii daca nu se va imbunatati situatia de pe piata de capital locala, a declarat presedintele CSSPP.


In acest sens el spune ca investitia pe bursa de la Bucuresti este dificila intrucat emitentii sunt putini, fiind astfel necesare masuri suplimentare de dezvoltare a pietei.

“Acest lucru face ca si fondurile de investitii sa nu-si poata divesifica portofoliile corespunzator, si de aceea ponderea plasamentelor fondurilor de pensii in fondurile de investitii este mica”, a precizat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, in cadrul Galei Piata Fondurilor de Investitii organizata de Finmedia.

Un alt motiv evocat de Oancea in acest sens este faptul ca piata locala nu ofera oportunitatile necesare investirii in siguranta, intrucat portofoliile fondurilor nu pot fi diversificate corespunzator.

Ponderea investitiilor fondurilor de pensii administrate privat in fondurile de investii erau de numai 0,74% din totalul activelor nete, in valoare de 5,44 miliarde lei, in conditiile in care limita maxima permisa de legislatie pentru aceste plasamente este de 5% din active.

“Daca ne vom indrepta spre pietele internationale, atunci nu va mai fi nicio problema nici din punctul de vedere a volumului mic de active investit la nivel de fonduri de pensii in fondurile de investitii. Ne intereseaza acest tip de investitie, iar fondurile de pensii pot si trebuie sa investeasca mai mult in fondurile de investitii”, a afirmat Mircea Oancea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus