top banner

Fondurile de pensii vor investi mai mult pe pietele externe daca BVB nu se flexibilizeaza

01 Iunie 2011 | Autor: Conso

Fondurile de pensii private vor merge fortat pe pietele internationale sa faca investitii daca nu se va imbunatati situatia de pe piata de capital locala, a declarat presedintele CSSPP.
In acest sens el spune ca investitia pe bursa de la Bucuresti este dificila intrucat emitentii sunt putini, fiind astfel necesare masuri suplimentare de dezvoltare a pietei.
“Acest lucru face ca si fondurile de investitii sa nu-si poata divesifica portofoliile corespunzator, si de aceea ponderea plasamentelor fondurilor de pensii in fondurile de investitii este mica”, a precizat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, in cadrul Galei Piata Fondurilor de Investitii organizata de Finmedia.
Un alt motiv evocat de Oancea in acest sens este faptul ca piata locala nu ofera oportunitatile necesare investirii in siguranta, intrucat portofoliile fondurilor nu pot fi diversificate corespunzator.
Ponderea investitiilor fondurilor de pensii administrate privat in fondurile de investii erau de numai 0,74% din totalul activelor nete, in valoare de 5,44 miliarde lei, in conditiile in care limita maxima permisa de legislatie pentru aceste plasamente este de 5% din active.
“Daca ne vom indrepta spre pietele internationale, atunci nu va mai fi nicio problema nici din punctul de vedere a volumului mic de active investit la nivel de fonduri de pensii in fondurile de investitii. Ne intereseaza acest tip de investitie, iar fondurile de pensii pot si trebuie sa investeasca mai mult in fondurile de investitii”, a afirmat Mircea Oancea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia