Fondurile de pensii si-au redus depozitele plasate la bancile grecesti

Fondurile de pensii si-au realocat depozitele in cadrul sectorului bancar, tendinta fiind de a-si retrage o parte din banii plasati la bancile cu capital grecesc.


Confrom datelor publicate de CSSPP, fondurile de pensii nu mai aveau la sfarsitul lui 2011, niciun depozit la Banca Romaneasca si Alpha Bank. In 2010, peste 5% din depozitele constituite de fonduri erau depuse la aceste 2 banci.

In celelalte cazuri, s-au observat ample reduceri ale sumelor depuse.  In 2010, erau depuse la Marfin Bank 38 milioane lei. La sfarsitul lui 2011, mai erau depozite de doar 4,2 milioane lei.

Sumele depuse la Piraeus Bank au inregistrat o reducere de peste 85%, de la peste 50 milioane lei in 2010 la numai 6,7 milioane lei in 2011. In cazul Bancpost, depozitele s-au redus de la 11,1 milioane la 3,7 milioane lei.

Aceasta tendinta s-a produs in conditiile in care fondurile de pensii si-au majorat depozitele bancare de la 311 milioane lei in 2010 la 775 milioane lei in 2011.

La sfarsitul lui 2011, fondurile de pensii aveau cele mai mari depozite la Garanti Bank, in valoare de 178 milioane lei. Pe locurile urmatoare se gasesc BCR (cu depozite de 120 milioane lei) si BRD (111 milioane lei).

Majoritatea depozitelor constituite de fondurile de pensii au termen de pana la o luna si aproape toate sunt constituite in lei. Conform CSSPP, acest lucru denota ca depozitele sunt folosite ca o sursa de lichiditati din care se pot face potentiale investitii si nu sunt neaparat privite de administratori ca o forma de plasare a disponibilitatilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus