Fondurile de pensii si-au redus depozitele plasate la bancile grecesti

Fondurile de pensii si-au realocat depozitele in cadrul sectorului bancar, tendinta fiind de a-si retrage o parte din banii plasati la bancile cu capital grecesc.


Confrom datelor publicate de CSSPP, fondurile de pensii nu mai aveau la sfarsitul lui 2011, niciun depozit la Banca Romaneasca si Alpha Bank. In 2010, peste 5% din depozitele constituite de fonduri erau depuse la aceste 2 banci.

In celelalte cazuri, s-au observat ample reduceri ale sumelor depuse.  In 2010, erau depuse la Marfin Bank 38 milioane lei. La sfarsitul lui 2011, mai erau depozite de doar 4,2 milioane lei.

Sumele depuse la Piraeus Bank au inregistrat o reducere de peste 85%, de la peste 50 milioane lei in 2010 la numai 6,7 milioane lei in 2011. In cazul Bancpost, depozitele s-au redus de la 11,1 milioane la 3,7 milioane lei.

Aceasta tendinta s-a produs in conditiile in care fondurile de pensii si-au majorat depozitele bancare de la 311 milioane lei in 2010 la 775 milioane lei in 2011.

La sfarsitul lui 2011, fondurile de pensii aveau cele mai mari depozite la Garanti Bank, in valoare de 178 milioane lei. Pe locurile urmatoare se gasesc BCR (cu depozite de 120 milioane lei) si BRD (111 milioane lei).

Majoritatea depozitelor constituite de fondurile de pensii au termen de pana la o luna si aproape toate sunt constituite in lei. Conform CSSPP, acest lucru denota ca depozitele sunt folosite ca o sursa de lichiditati din care se pot face potentiale investitii si nu sunt neaparat privite de administratori ca o forma de plasare a disponibilitatilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus