Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

Fondurile de pensii din Pilonul II insumau la finalul anului trecut active de 75 miliarde lei si avand in vedere ca sumele din contributii brute intrate lunar in fond erau in decembrie 2020 de aproximativ 750 milioane lei, putem afirma ca in acest moment administratorii au peste 80 miliarde lei in gestiune. Bani care sunt plasati in pricipal in titluri de stat (doua treimi-67%), obligatiuni corporative (4%), actiuni listate (21%), fonduri mutuale (3,3%), depozite bancare (1,2%), etc. 

Cat conteaza fondurile de pensii in bucataria tranzactiilor BVB

Cele 21% procente plasate in actiuni reprezinta achizitii orientate covarsitor pe piata locala si asta inseamna destul de mult, daca ne raportam la valoarea zilnica a tranzactiilor. In 2021, valoarea medie zilnica a fost de 37 milioane lei la BVB. 

Daca ne raportam la contributiile brute virate la finalul anului trecut catre Pilonul II, de 750 milioane lei, rezulta ca fondurile pot orienta lunar catre bursa peste 150 milioane lei (21% din active sunt plasamentele in actiuni). Iar asta, la nivelul celor 22 de zile de tranzactionare dintr-o luna inseamna o medie de aproape 7 milioane lei pe zi. 

Sa nu uitam insa ca la bursa se contabilizeaza atat vanzarile cat si cumpararile, iar un rulaj de 37 milioane lei pe zi inseamna de fapt cumparari de 18,5 milioane lei. Ei bine, din cele 18,5 milioane lei, fondurile de pensii cumpara actiuni de 7 milioane lei, ceea ce inseamna 37%. 

Ce presupune ponderea mare a fondurilor de pensii in rulajul bursei

Faptul ca aproape 40% din achizitiile de la BVB sunt ale fondurilor de pensii dilueaza in mod dramatic free-floatul pietei (numarul de actiuni “libere”, care se pot tranzactiona in piata si care nu sunt detinute de marii investitori-de regula vorbim aici de suma pachetelor de actiuni sub 5% ca pondere detinute de mici investitori care nu actioneaza concertat). 

De pilda, la Petrom free-floatul este 28%. Tot acumuland actiuni fondurile de pensii dilueaza acest free-flat iar bursa are tendinta sa “inghete”, piata cunoscand oscilatii mai mici de pret. Asta nu e neaparat un lucru rau din perspectiva unor eventuale corectii de amploare, dar nu e nici un lucru bun din perspectiva celor care vor sa faca achizitii noi, cei intrati recent la bursa gasind cotatii mai mari din cauza cererii asigurate masiv de fondurile de pensii. 

Se impune deci ca piata bursiera locala sa primesca marfa proaspata, pe masura apetitului in crestere al fondurilor de pensii care continua sa acumuleze contributii luna de luna iar iesirile din sistem sunt inca reduse ca pondere. Iar asta se intampla in conditiile in care la Pilonul II se varsa acum 3,75% din veniturile participantilor si nu 5% conform calendarului initial stabilit in 2004 sau macar 4,25%, cat ar fi trebuit sa fie procentul la trecerea contributiilor de la angajator la angajat, ca sa nu fie afectate negativ conturile participantilor. 

„Avem un rol pozitiv in a sustine bursa si in a o creste, dar cu adevarat avem si un rol probabil limitativ in lichiditatea ei”, afirma Andreea Pipernea, CEO la NN Pensii si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), la o videoconferinta care a reunit o parte dintre principalii jucatori din piata de capital autohtona saptamana trecuta. 

Mai mult, Pipernea considera ca investitia la BVB devine una problematica din cauza lipsei de marfa proaspata, iar investitia in actiuni straine intr-o pondere mai mare ramane in acest context o optiune de luat in calcul pe viitor. 

Or asta nu e chiar o veste care sa dea un somn linistit participantilor din Romania, dupa precedentul falimentului Wirecard, o companie in care si unele SIF-uri dar si un fond de pensii aveau la un moment dat investitii. 

Ramane sa speram ca listarea preconizata a Hidroelectrica plus altele listari din partea companiilor private (vezi operatorul fluvial TTS si dezvoltatorul imobiliar de lux One United Propertis care au anuntat IPO-uri asteptate in mai si iunie) vor reduce ponderea achizitiilor fondurilor de pensii, odata cu cresterea lichiditatii BVB dupa infuzia de noi emitenti. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus