top banner

Fondurile de pensii: randamente mai bune, dar inca modeste

06 Aprilie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Primul trimestru din 2012 a adus o usoara crestere a randamantelor anuale pentru participantii la pensiile private obligatorii. La finalul lunii martie, randamentele anuale au depasit pragul de 5%. Cu toate acestea insa, cresterea a fost modesta pe langa potentialul indicat de evolutia bursei in aceeasi perioada.
Participantii la fondurile de pensii private obligatorii au obtinut randamente mai bune in 2012 decat in anul anterior.
Cel mai mare randament anualizat, la finalul lunii martie, l-a inregistrat fondul Pensia Viva, administrat de Aviva, cu o crestere de 5,62% in ultimele 12 luni, conform datelor Conso.ro.
Randamente de peste 5,50% mai prezinta fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz Tiric, in timp ce majoritatea fondurilor afiseaza randamente in intervalul 4,50%-5,50%.
Cel mai mic randament anual la finalul lunii martie il inregistreaza ING - 3,59%.
Evolutia este una pozitiva fata de 2011, cand randamentele anuale la finalul lunii decembrie variau intre 1,95% si 4,98%.
Fondurile de pensii au ratat oportunitatile de pe bursa
Randamentele oferite de pensiile private raman in continuare in urma depozitelor bancare, in ciuda unei evolutii pozitive dar si a scaderii dobanzilor oferite de banci. Rata medie in cazul unui depozit pe 1 an in lei ajunge in prezent la 5,95%.
Performanta fondurilor de pensii este insa mult sub potential, daca ne uitam la cresterea inregistrata pe bursa in primul trimestru din 2012.
La BVB, indicii generali BET si BET-C au revenit spectaculos in primul trimestru al anului, dupa o cadere in 2011. Din decembrie pana in martie, indicele BET a urcat cu aproximativ 24%, in timp ce BET-C a inregistrat o crestere de 17,4% in primele trei luni ale anului. 
Daca fondurile de pensii ar fi profitat de avansul puternic al BVB, cresterile de randament ar fi fost mult mai puternice. Portofoliul de investitii in actiuni al fondurilor este insa foarte redus. Conform celor mai recente date CSSPP, ponderea totala de actiuni in activele fondurilor de pensii obligatorii a fost la finalul lunii februarie de 12,74%.
Nivelul este in urcare comparativ cu decembrie 2011 (10,72%), dar ramane mult sub dimensionat comparativ cu standardele internationale. In Polonia, de exemplu, fondurile de pensii investesc peste 30% din bani in actiuni.
Conform legislatiei  autohtone, ponderea maxima a actiunilor in portofoliul fondurilor de pensii este de 50%. Prin urmare, nu exista bariere legale care sa limiteze administratorii, ci doar strategii excesiv de prudente.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia