Fondurile de pensii private au noi reguli de evaluare a activelor administrate

CSSPP a adus o serie de modificari de ordin tehnic privind legislatia aferenta evaluarii activelor in sistemul de pensii private obligatorii si facultative.


”Noile acte normative completeaza prevederile existente cu privire la evaluarea activelor fondurilor de pensii private, in vederea asigurarii cadrului pentru o evaluare prudenta si reala a acestora in situatii noi aparute ca efect al dinamicii pietelor de capital”, se arata in comunicatul de presa al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii private (CSSPP).

Prin aceste modificări se clarifica modul de evaluare a actiunilor suspendate de la tranzactionare in anumite situatii de natura celor in care societatea emitenta se afla în procedura de reorganizare sau lichidare judiciara si a celor aflate in incetare temporara sau definitiva de activitate.  

”In acest caz, actiunile sunt luate in considerare in cadrul activului fondului de pensii la valoarea zero. Pana in prezent, aceasta situatie nu era acoperita in norma, fiind tratat doar cazul in care actiunile respective erau retrase de la tranzactionare”, potrivit CSSPP.

De asemenea, valorile mobiliare pentru care este utilizata valoarea contabila in evaluare, dar ale caror emitenti nu au publicat situatiile financiare in termenele legale, se inregistreaza in activul fondului la valoarea zero pana la data obtinerii de catre administrator a respectivelor situatii financiare.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus