Fondurile de pensii isi reduc plasamentele in depozite si investesc in actiuni

Fondurile de pensii obligatorii si-au redus plasamentele realizate in depozite bancare si au investit sume suplimentare in actiuni listate la bursa, arata datele publicate de CSSPP pentru primul trimestru din 2011.

Incepand cu luna februarie a acestui an, sumele plasate de fondurile de pensii obligatorii in depozite bancare au scazut treptat. Ponderea depozitelor bancare a coborat in martie 2011 la 4,7% din portofoliul agregat de investitii al fondurilor, fata de 7% la finele lui 2010.

Administratorii fondurilor au directionat contributiile participantilor cu precadere spre investitii la bursa. Plasamentele in actiuni ale fondurilor au ajuns sa reprezinte aproape 15% din total investitii.

Actiunile au devenit de la finele anului trecut cea de-a doua componenta ca marime din portofoliul de investitii, fondul cu cea mai mare expunere fiind ING Pensii (unde 17,4% din investitii sunt in actiuni).

In anumite cazuri, strategiile de investitii au inregistrat abateri mai importante fata de tendinta pietei. Cele mai semnificative schimbari produse la nivel individual in structura portofoliilor in primul trimestru din 2011 au fost urmatoarele:

  • Alico: scad plasamentele in depozite bancare si obligatiuni corporative (de la 21,6% la 17% din portofoliu) si cresc investiile in actiuni (de la 9,6% la 13,9%);
  • AZT Viitorul Tau: scade ponderea depozitelor bancare (-5,3 puncte procentuale) si a obligatiunilor corporative (-2,3 puncte procentuale) si cresc investitiile in titluri de stat (+5,3 puncte procentuale) si in actiuni (+2,8 puncte procentuale);
  • BCR: scade ponderea depozitelor (-4,8 puncte procentuale) si a obligatiunilor corporative (-6 puncte procentuale) si se majoreaza plasamentele in actiuni (+2,8 puncte procentuale).
  • Eureko: scade ponderea depozitelor bancare (de la 7,7% la 1,1%), se majoreaza plasamentele in actiuni (de la 9,9% la 13,6%) si sunt efectuate primele plasamente in fonduri de investitii (pana la 2% din active).
Fondurile de pensii obligatorii raman mai departe axate pe titluri de stat, cu o pondere de 67% din investitiile totale. Fondul care depinde cel mai mult de titluri de stat este BRD Pensii, unde aceste plasamente ocupa 69,2% din portofoliu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus