top banner

Fondurile de pensii isi reduc plasamentele in depozite si investesc in actiuni

19 Aprilie 2011 | Autor: Conso

Fondurile de pensii obligatorii si-au redus plasamentele realizate in depozite bancare si au investit sume suplimentare in actiuni listate la bursa, arata datele publicate de CSSPP pentru primul trimestru din 2011.
Incepand cu luna februarie a acestui an, sumele plasate de fondurile de pensii obligatorii in depozite bancare au scazut treptat. Ponderea depozitelor bancare a coborat in martie 2011 la 4,7% din portofoliul agregat de investitii al fondurilor, fata de 7% la finele lui 2010.
Administratorii fondurilor au directionat contributiile participantilor cu precadere spre investitii la bursa. Plasamentele in actiuni ale fondurilor au ajuns sa reprezinte aproape 15% din total investitii.
Actiunile au devenit de la finele anului trecut cea de-a doua componenta ca marime din portofoliul de investitii, fondul cu cea mai mare expunere fiind ING Pensii (unde 17,4% din investitii sunt in actiuni).
In anumite cazuri, strategiile de investitii au inregistrat abateri mai importante fata de tendinta pietei. Cele mai semnificative schimbari produse la nivel individual in structura portofoliilor in primul trimestru din 2011 au fost urmatoarele:
  • Alico: scad plasamentele in depozite bancare si obligatiuni corporative (de la 21,6% la 17% din portofoliu) si cresc investiile in actiuni (de la 9,6% la 13,9%);
  • AZT Viitorul Tau: scade ponderea depozitelor bancare (-5,3 puncte procentuale) si a obligatiunilor corporative (-2,3 puncte procentuale) si cresc investitiile in titluri de stat (+5,3 puncte procentuale) si in actiuni (+2,8 puncte procentuale);
  • BCR: scade ponderea depozitelor (-4,8 puncte procentuale) si a obligatiunilor corporative (-6 puncte procentuale) si se majoreaza plasamentele in actiuni (+2,8 puncte procentuale).
  • Eureko: scade ponderea depozitelor bancare (de la 7,7% la 1,1%), se majoreaza plasamentele in actiuni (de la 9,9% la 13,6%) si sunt efectuate primele plasamente in fonduri de investitii (pana la 2% din active).
Fondurile de pensii obligatorii raman mai departe axate pe titluri de stat, cu o pondere de 67% din investitiile totale. Fondul care depinde cel mai mult de titluri de stat este BRD Pensii, unde aceste plasamente ocupa 69,2% din portofoliu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia