Fondurile de pensii incep sa renunte la obligatiunile din portofolii

In luna iulie, administratorii de fonduri de pensii obligatorii si facultative au renuntat la o parte din investitiile in obligatiuni si le-au directionat catre alte segmente.


In cazul fondurilor de pensii obligatorii, in iulie doar sumele plasate in obligatiuni municipale si corporative au inregistrat scaderi, sumele plasate in celelalte clase de active inregistrand cresteri cuprinse intre 4,6% si 8,9%. In total, activele totale ale fondurilor au urcat cu 3,6%, la 8,21 miliarde lei.

Si in cazul fondurilor de pensii facultative s-a inregiostrat aceeasi tendinta, conform datelor Comisiei se Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comparativ cu luna anterioara, dar si cu aceeasi perioada din 2011, doar sumele plasate in obligatiuni, corporative si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale, au inregistrat scaderi, in timp ce restul claselor de active au urcat.

In total, activele administrate pe acest segment de fonduri au urcat in ultima luna cu 3% si cu 33,8% fata de anul anterior, pana la 527,6 milioane lei.

La finalul lunii iulie, sistemul de pensii private numara 5,67 milioane de participanti la Pilonul II, al pensiilor obligatorii, si aproape 279 mii de participanti in cazul pensiilor facultative.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus