Fondurile de pensii incep sa renunte la obligatiunile din portofolii

In luna iulie, administratorii de fonduri de pensii obligatorii si facultative au renuntat la o parte din investitiile in obligatiuni si le-au directionat catre alte segmente.


In cazul fondurilor de pensii obligatorii, in iulie doar sumele plasate in obligatiuni municipale si corporative au inregistrat scaderi, sumele plasate in celelalte clase de active inregistrand cresteri cuprinse intre 4,6% si 8,9%. In total, activele totale ale fondurilor au urcat cu 3,6%, la 8,21 miliarde lei.

Si in cazul fondurilor de pensii facultative s-a inregiostrat aceeasi tendinta, conform datelor Comisiei se Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comparativ cu luna anterioara, dar si cu aceeasi perioada din 2011, doar sumele plasate in obligatiuni, corporative si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale, au inregistrat scaderi, in timp ce restul claselor de active au urcat.

In total, activele administrate pe acest segment de fonduri au urcat in ultima luna cu 3% si cu 33,8% fata de anul anterior, pana la 527,6 milioane lei.

La finalul lunii iulie, sistemul de pensii private numara 5,67 milioane de participanti la Pilonul II, al pensiilor obligatorii, si aproape 279 mii de participanti in cazul pensiilor facultative.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus