top banner

Publicarea portofoliilor de catre fondurile de pensii nu este agreata de CSSPP

09 Septembrie 2010 | Autor: Marius Serban

In multe tari, fondurile de pensii private sunt obligate sa publice portofoliul detaliat de investitii, la intervale regulate de timp, pentru a permite participantilor sa evalueze mai bine performanta investitionala. La noi nu exista o astfel de obligatie, iar autoritatile se tem ca acest lucru ar afecta activitatea administratorilor.
Sistemele de pensii private de tipul celor care functioneaza si la noi necesita un grad mare de transparenta din partea administratorilor de fonduri. Acest lucru este necesar deoarece riscul investitional este transferat asupra participantilor.
Prin urmare, daca fondul nu obtine performanta asteptata, cel care va suporta consecintele va fi participantul, el urmand a primi in final o pensie mai mica.
Tocmai de aceea, este necesar ca populatia sa detina cat mai multe informatii despre activitatea fondurilor, care sa permita analizarea corecta a peformantelor.
Asa cum Conso.ro a semnalat anterior, publicarea portofoliilor detaliate ar permite participantilor sa aprecieze mai bine politica investitionala a fondurilor si sa le monitorizeze mai indeaproape activitatea, pentru a verifica daca strategia urmata raspunde intereselor proprii.
In tarile vecine, portofoliile sunt la vedere
Un studiu realizat de Organizatia Internationala a Supraveghetorilor de Pensii Private arata ca, in multe tari, fondurile de pensii private sunt obligate sa publice cu regularitate portofoliile detaliate, astfel incat participantii stiu in mod exact cum sunt investiti banii lor.
Astfel de cerinte de transparenta exista, de exemplu, in Australia, Belgia, Irlanda, Italia sau chiar in Kenya sau Kazahstan.
Si mai relevant este ca tarile vecine din Europa Centrala si de Est - unde sistemul de pensii private este foarte apropiat de cel de la noi - impun aceasta obligativitate. In Bulgaria, Polonia si Ungaria, publicarea detaliata a portofoliilor este obligatorie in fiecare an, iar in Slovacia - chiar de doua ori pe an.
In Romania, investitiile sunt secrete
In Romania, insa, portofoliile nu s-au publicat niciodata pana acum in mod detaliat, desi piata pensiilor private functioneaza de peste 3 ani. Mai mult, Comisia de Supraveghere considera ca o astfel de cerinta ar fi excesiva.
“Investitiile nu sunt publicate in mod detaliat pe emitenti, deoarece politica de investitii constituie esenta business-ului in domeniul pensiilor private. Prin aceasta politica de investitii, alaturi de strategia de costuri, precum si facilitatile de customer service, fondurile de pensii private pot aduce plus valoare pentru participanti”, ne-a precizat Departamentul de Comunicare al CSSPP.
Reprezentantii Comisiei sustin ca in cazul in care s-ar publica “strategiile de investitii in mod excesiv de detaliat, pe emitenti, administratorii ar putea copia strategia celui mai performant jucator din piata”.
Transparenta nu este o piedica
Asa cum arata studiul mentionat mai sus, temerile CSSPP nu sunt impartasite si de autoritatile de supraveghere din alte tari. Evident ca publicarea portofoliilor face mai dificila viata administratorilor de fonduri, dar acest lucru nu primeaza in fata intereselor participantilor.
Fondurile de pensii s-au infiintat pentru a raspunde la nevoile clientilor, iar activitatea lor trebuie subordonata acestui principiu. Nu este normal ca investitorii sa nu stie timp de 40-45 ani ce se intampla efectiv cu banii, doar de teama ca nu cumva activitatea administratorilor sa fie “deranjata”.
In plus, publicarea portofoliilor nu este o noutate nici pentru sectorul financiar din Romania. Fondurile mutuale functioneaza de ani buni, in conditiile in care sunt obligate ca, la fiecare 6 luni, sa publice portofoliul detaliat al investitiilor. Iar acest lucru nu a constituit o problema majora pentru nici un administrator.
Totodata, la nivel international exista o presiune tot mai mare din partea autoritatilor de supraveghere de a impune standarde sporite de transparenta. De exemplu, Securities and Exchange Commission (supraveghetorul pietei de capital din Statele Unite) a fortat, in urma cu 2 ani, fondurile mutuale sa raporteze portofoliul detaliat la fiecare 3 luni, in ciuda opozitiei venite din partea industriei.
Piata fondurilor de pensii private este inca la inceput in Romania, insa, acest lucru nu trebuie sa fie o scuza in calea adoptarii unor standarde ridicate de transparenta. Acestea nu ar face decat sa ajute industria sa castige si mai mult increderea consumatorilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia