Fondul de garantare a pensiilor private are de acum statut si organigrama

Statutul si organigrama Fondului de garantare a pensiilor private au fost publicate in Monitorul Oficial. Fondul va fi condus de un Consiliu de Administratie format din trei membri.


Scopul Fondului este de a garanta drepturile participantilor si ale beneficiarilor dobandite in cadrul sistemului de pensii private si de a compensa pierderile inregistrate atat in perioada de acumulare cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau furnizorilor de a onora obligatiile asumate.

Fondul este organizat astfel incat constituirea, evidenta si utilizarea resurselor se fac distinct fata de cele ale fondurilor de pensii private.

Fondul de Garantare va fi condus de un Consiliu de Administratie format dintr-un presedinte desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si un membru numit de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Consiliul de Administratie se va intruni cel putin odata pe luna, in sedinta ordinara si va avea, printre atributii, inclusiv elaborarea normelor privind stabilirea cotei contributiei anuale a administratorilor de fonduri si furnizorilor de pensii private.

De asemenea, Consiliul face propuneri cu privire la conditiile de plasare a resurselor financiare stabilite in cadrul strategiei anuale a Fondului.

Functia executiva va fi detinuta de un director general, numit de catre Consiliul de Administratie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus