Fondul de garantare a pensiilor private are de acum statut si organigrama

Statutul si organigrama Fondului de garantare a pensiilor private au fost publicate in Monitorul Oficial. Fondul va fi condus de un Consiliu de Administratie format din trei membri.


Scopul Fondului este de a garanta drepturile participantilor si ale beneficiarilor dobandite in cadrul sistemului de pensii private si de a compensa pierderile inregistrate atat in perioada de acumulare cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau furnizorilor de a onora obligatiile asumate.

Fondul este organizat astfel incat constituirea, evidenta si utilizarea resurselor se fac distinct fata de cele ale fondurilor de pensii private.

Fondul de Garantare va fi condus de un Consiliu de Administratie format dintr-un presedinte desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si un membru numit de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Consiliul de Administratie se va intruni cel putin odata pe luna, in sedinta ordinara si va avea, printre atributii, inclusiv elaborarea normelor privind stabilirea cotei contributiei anuale a administratorilor de fonduri si furnizorilor de pensii private.

De asemenea, Consiliul face propuneri cu privire la conditiile de plasare a resurselor financiare stabilite in cadrul strategiei anuale a Fondului.

Functia executiva va fi detinuta de un director general, numit de catre Consiliul de Administratie.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus