Exista riscul nationalizarii pensiilor private obligatorii?

Situatia sistemului de pensii private obligatorii din Romania (Pilonul II) este intens dezbatuta in aceste zile, pe fondul reluarii discutiilor cu privire la riscul ca acesta sa fie desfiintat, iar sumele colectate in conturile clientilor nationalizate. Discutia a pornit de la o scrisoare transmisa de compania de asigurari NN clientilor sai, prin care ii avertizeaza asupra acestui risc.

“In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete. Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani”, se arata in scrisoarea trimisa de NN clientilor.

ASF: Pozitia NN este excesiva si neavenita

Autoritatile, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) au negat aceasta posibilitate.

"ASF a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect. De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", se mentioneaza in reactia ASF pe acest subiect.

Autoritatea isi argumenteaza reactia prin faptul ca "nu pot fi introduse subiecte in discutia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaratii politice".

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, a transmis companiei de asigurari sa informeze clientii corect si sa renunte la dezinformari.

“Imi exprim speranta ca informarile acestui administrator de fond sa fie corecte. Sigur ca intra in obligatia lor sa informeze clientii, dar sa nu-i dezinformeze pentru ca, daca este cineva indreptatit sa-i traga la raspundere chiar si penal, oricare dintre clientii respectivei companii poate sa o faca pentru ca prin aceste declaratii s-au afectat negativ randamentele in valorificarea resurselor constituite pe baza contributiilor clientilor”, a afirmat Viorel Stefan.

In schimb, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a reactionat mult mai dur, sustinand ca scandalul despre nationalizarea pensiilor private a pornit de la presedintele ASF, Misu Negritoiu. In acest context, Dragnea a readus in discutie demiterea conducerii ASF de catre Parlament. Referitor la demersul NN, liderul PSD a spus ca „ceea ce a facut aceasta companie de asigurari este nepermis”.

In urma acestor critici, compania de asigurari a revenit, sustinand ca reactiile venite de la Ministerul Finantelor si de la ASF sunt pozitive. Totodata, compania a precizat ca scrisoarea a fost un raspuns la solicitarile de clarificare din partea clientilor, iar continutul scrisorii este unul exclusiv informativ si nu este un avertisment.

Care este, de fapt, fondul problemei?

Discutiile cu privire la riscul nationalizarii pensiilor private au reaparut in contextul cresterii deficitului la fondul public de pensii si in contextul in care Guvernul a decis, pentru acest an, inghetarea contributiilor la Pilonul II la 5,1% din salariul brut. Totodata, in 2016, majorarea contributiei a fost modica, de la 5% la 5,1%, in conditiile in care, potrivit Legii de functionare a sistemului, contributia ar fi trebuit sa ajunga la 6% inca de anul trecut.

In acest context, si Grupul Consultativ de Dialog Permanent in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare nebancare din cadrul ASF a emis, la inceputul acestei saptamani, o opinie prin care recomanda sustinerea in continuare a dezvoltarii sistemului de pensii private, care a obtinut rezultate bune de la lansare.

“Pentru sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), recomandam continuarea cresterii contributiei transferate in administrarea Pilonului II de la 5,1% la 6% conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare si evitarea masurilor care ar putea sa afecteze buna functionare a sistemului”, se mentioneaza in opinia Grupului.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajatii in varsta de pana la 35 de ani si optional pentru cei in varsta de pana in 45 de ani. Banii acumulati de actualii salariati pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care acestia o vor primi de la stat.

Update: ASF decapiteaza NN Asigurari si aplica companiei cea mai mare amenda din istorie

In urma scandalului iscat, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a dezbatut situatia creata si a decis sanctionarea societatii NN Pensii cu amenda contraventionala in cuantum de 1% din capitalul social al societatii, respectiv cu suma de 750.000 lei.

De asemenea, a fost decisa sanctionarea cu retragerea autorizatiei a directorului general al societatii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, precum si cu amenda contraventionala in suma de 100.000 lei.

ASF precizeaza ca una dintre prioritatile absolute ale ASF vizeaza urmarirea indeaproape a respectarii obligatiilor asumate de catre entitatile din pietele reglementate, pentru mentinerea stabilitatii, transparentei si a bunei functionari a acestora.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus