Europarlamentarii solicita statelor membre sa nu elimine sistemele de pensii publice

Parlamentarii europeni au solicitat statelor membre sa introduca sau sa mentina sisteme diversificate de pensii, prin mentinerea in paralel a sistemului public de pensii cu cel privat.


Solicitarea a fost motivata de vulnerabilitatea pe care o prezinta instituirea unui singur tip de pensie in conditiile in care economiile europene se confrunta inca cu o stare de criza iar varta medie a populatiei creste.

“O treime din populatia UE are peste 55 ani. Sustenabilitatea sistemelor de pensii este amenintata de imbatranirea demografica si de problemele din zona finantelor publice. Alocarea de pensii este responsabilitatea statelor membre dar coordonare din partea UE este necesara, in special in contextul programelor de reforma si stabilitate”, a precizat raportoarea Ria Oomen-Ruijten, in cadrul discutiilor din Parlamentul European.

Chiar si in cazul unui scenariu pe termen lung care presupune o crestere economica mica, care ar impune statelor membre sa isi consolideze bugetele, pastrarea pensiilor publice care sa garanteze cel putin un trai decent cetatenilor trebuie sa ramana o prioritate, este concluzia parlamentarilor.

Acestia si-au exprimat regretul ca in cartea alba a Comisiei Europene din februarie 2012 nu se pune accentul mai mult pe importanta pensiile de stat. De asemenea, au criticat taierile drastice im bugete care au impins multi pensionari din tarile cele mai lovite de criza in pragul saraciei.

Una dintre solutiile sugerate este eliminarea schemelor de pensionare timpurie si acordarea posibilitatii de a munci si celor care au trecut de pragul de pensie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus