top banner

De ce ar trebui Guvernul sa majoreze contributia la Pilonul II de pensii?

25 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent.
Conform statisticilor APAPR, in 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive.
Ce rezultate au obtinut fondurile de pensii pana in prezent?
Pentru intreaga perioada de activitate (mai 2008 – decembrie 2016), fondurile au inregistrat un randament mediu anualizat in valoare de 9,32%.
 „In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde de lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri”, se mentioneaza in comunicat. 
Potrivit sursei citate, la finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.
”In lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentele pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor”, a declarat presedintele APAPR, Raluca Tintoiu.
Fondurile din Romania, cele mai performante din 15 state europene
Asociatia citeaza si un studiu european independent realizat de Federatia  Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), din care reiese faptul ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE in perioada 2008-2015.
In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga Guvernul sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legislatia si calendarul de contributii aferente Pilonului II ”conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilonul II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei sa ajunga la 6% inca din 2016”.
In prezent, nivelul acestei contributii este de 5,1%, din cauza mai multor intarzieri, spun reprezentantii asociatiei.
Acest nivel a fost stabilit de fostul Guvern pentru anul 2016 si primele doua luni din 2017, iar actualul Executiv vrea sa inghete contributia pentru 2017 si sa reia cresterea, cu 0,9 puncte procentuale, in 2018, potrivit proiectului de buget pe 2017 publicat recent de Ministerul Finantelor Publice.
“Speram ca in perioada imediat urmatoare decidentii publici sa dea dovada de responsabilitate ?i preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorand nivelul contributiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Stim cu totii ca situatia demografica a Romaniei reprezinta o «bomba cu ceas», adica tendinta rapida de imbatranire a populatiei va pune asupra pensiilor viitoare ale romanilor care in prezent au varsta medie o presiune mult mai mare decat simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie sa devina o sursa de venit suplimentara suficienta pentru acestia, care sa poata acoperi aceasta presiune crescanda asupra pensiei publice”, a mai spus presedintele APAPR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia