De ce ar trebui Guvernul sa majoreze contributia la Pilonul II de pensii?

Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent.

Conform statisticilor APAPR, in 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive.

Ce rezultate au obtinut fondurile de pensii pana in prezent?

Pentru intreaga perioada de activitate (mai 2008 – decembrie 2016), fondurile au inregistrat un randament mediu anualizat in valoare de 9,32%.

 „In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde de lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri”, se mentioneaza in comunicat. 

Potrivit sursei citate, la finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.

”In lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentele pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor”, a declarat presedintele APAPR, Raluca Tintoiu.

Fondurile din Romania, cele mai performante din 15 state europene

Asociatia citeaza si un studiu european independent realizat de Federatia  Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), din care reiese faptul ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE in perioada 2008-2015.

In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga Guvernul sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legislatia si calendarul de contributii aferente Pilonului II ”conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilonul II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei sa ajunga la 6% inca din 2016”.

In prezent, nivelul acestei contributii este de 5,1%, din cauza mai multor intarzieri, spun reprezentantii asociatiei.

Acest nivel a fost stabilit de fostul Guvern pentru anul 2016 si primele doua luni din 2017, iar actualul Executiv vrea sa inghete contributia pentru 2017 si sa reia cresterea, cu 0,9 puncte procentuale, in 2018, potrivit proiectului de buget pe 2017 publicat recent de Ministerul Finantelor Publice.

“Speram ca in perioada imediat urmatoare decidentii publici sa dea dovada de responsabilitate ?i preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorand nivelul contributiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Stim cu totii ca situatia demografica a Romaniei reprezinta o «bomba cu ceas», adica tendinta rapida de imbatranire a populatiei va pune asupra pensiilor viitoare ale romanilor care in prezent au varsta medie o presiune mult mai mare decat simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie sa devina o sursa de venit suplimentara suficienta pentru acestia, care sa poata acoperi aceasta presiune crescanda asupra pensiei publice”, a mai spus presedintele APAPR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus