De ce ar trebui Guvernul sa majoreze contributia la Pilonul II de pensii?

Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent.

Conform statisticilor APAPR, in 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive.

Ce rezultate au obtinut fondurile de pensii pana in prezent?

Pentru intreaga perioada de activitate (mai 2008 – decembrie 2016), fondurile au inregistrat un randament mediu anualizat in valoare de 9,32%.

 „In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde de lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri”, se mentioneaza in comunicat. 

Potrivit sursei citate, la finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.

”In lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentele pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor”, a declarat presedintele APAPR, Raluca Tintoiu.

Fondurile din Romania, cele mai performante din 15 state europene

Asociatia citeaza si un studiu european independent realizat de Federatia  Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), din care reiese faptul ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE in perioada 2008-2015.

In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga Guvernul sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legislatia si calendarul de contributii aferente Pilonului II ”conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilonul II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei sa ajunga la 6% inca din 2016”.

In prezent, nivelul acestei contributii este de 5,1%, din cauza mai multor intarzieri, spun reprezentantii asociatiei.

Acest nivel a fost stabilit de fostul Guvern pentru anul 2016 si primele doua luni din 2017, iar actualul Executiv vrea sa inghete contributia pentru 2017 si sa reia cresterea, cu 0,9 puncte procentuale, in 2018, potrivit proiectului de buget pe 2017 publicat recent de Ministerul Finantelor Publice.

“Speram ca in perioada imediat urmatoare decidentii publici sa dea dovada de responsabilitate ?i preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorand nivelul contributiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Stim cu totii ca situatia demografica a Romaniei reprezinta o «bomba cu ceas», adica tendinta rapida de imbatranire a populatiei va pune asupra pensiilor viitoare ale romanilor care in prezent au varsta medie o presiune mult mai mare decat simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie sa devina o sursa de venit suplimentara suficienta pentru acestia, care sa poata acoperi aceasta presiune crescanda asupra pensiei publice”, a mai spus presedintele APAPR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus